У току контрола пријава за гласање ван БиХ, највише гласова путем поште стићи ће у Бањалуку

ГС
У току контрола пријава за гласање ван БиХ, највише гласова путем поште стићи ће у Бањалуку

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ саопштила је да је анализом достављених пријава за гласање ван БиХ путем поште уочен одређени број пријава за које Комисија има индиције о злоупотреби у кориштењу овога права.

- Дио наших сазнања уз приложене доказе смо већ доставили Тужилаштву БиХ, а по завршетку активности регистрације бирача који гласају ван БиХ или доношења одлуке о одбијању пријава ЦИК ће извршити анализе уочених злоупотреба, те их такође доставити полицијским агенцијама и надлежним тужилаштвима на поступање - напомињу у Комисији.

У саопштењу се наводи да је и даље у току изузетно захтјевна и обимна активност обраде пријава бирача за гласање ван БиХ, као и да је за локалне изборе 2020. године достављен много већи број тих пријава у односу на претходне изборне циклусе.

Из ЦИК-а додају да с циљем спречавања злоупотреба та комисија врши и вршиће више контрола е-пријава за гласање бирача ван БиХ.

У Комисији појашњавају да прву контролу врше службеници који прегледају све пристигле пријаве, те потом уносе податке у апликацију уз надзор контролора.

Друга врста је контрола посебне комисије коју је формирао ЦИК, док трећу контролу врше чланови Комисије методом случајног узорка.

Четврту контролу раде сама лица која су се пријавила за гласање ван БиХ путем апликације на веб страници ЦИК-а, те која могу према инструкцијама Комисије доставити ЦИК-у информацију о уоченом покушају злоупотребе, уз достављање релевантних доказа.

Пету контролу врше изборне комисије основних изборних јединица - градске, општинске и Изборна комисија Брчко дистрикта, које су дужне да доставе ЦИК-у информације о бирачима који су уписани за гласање на редовним бирачким мјестима, а неко их је пријавио за гласање ван БиХ.

Шеста контрола биће вршена у жалбеном поступку провјером навода из евентуалних жалби бирача, док ће се седма провјера вршити у Главном центру за бројање гдје ће се провјеравати пошиљке са гласачким материјалом достављене путем поште, достављене у име бирача за које у међувремену утврди да је злоупотребљено њихово бирачко право на било који начин, истиче се у саопштењу.

Из Комисије подсјећају на чињеницу да Апелационо одјељење Суда БиХ врши судски надзор у жалбеном поступку на све одлуке Централне изборне комисије БиХ.

Портал Кликс објавио је да је највећи број пријава за гласање путем поште на предстојећим локалним изборима, које испуњавају неопходне услове и које су обрађене до 21. септембра, односи на гласање у Бањалуци (2.360), Бијељини (2.571), Брчко дистрикту (5.365), Јајцу (2.862) и Теслићу (3.100).

Овај портал је у посједу Извјештаја о упису бирача за гласање путем поште за Локалне изборе 2020. године за период од 4. маја до 20. септембра 2020. године", разматраног 21. септембра на сједници Колегијума ЦИК-а, а у којем се наводи да је укупно 73.165 пријава којим су испуњени услови за гласање изван БиХ.

Министарство спољних послова БиХ саопштило је 2. септембра 2020. године да је, према тадашњим информацијама, пристигло више од 100 хиљада необрађених пријава.

Централна изборна комисија БиХ је, након упита портала Кликс  о броју пријава, саопћила да је " захтјевна и обимна активност обраде пријава бирача за гласање ван БиХ и даље у току", што значи да број од 73.165 пријава за гласање путем поште, које испуњавају услове, није коначан.

Примјетно је такође да је велики број пријава за гласање путем поште у Сребреници (1.609), Братунцу (1.794), Цазину (1.764), Дервенти (1.852), Добоју (1.639), Котор Вароши (1.518), Шамцу (1.940) и Стоцу (1.494).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана