У Српску стигло 98.080 доза прве и друге компоненте руске вакцине

Срна
У Српску стигло 98.080 доза прве и друге компоненте руске вакцине

БАЊАЛУКА - У Републику Српску данас је испоручено још 98.080 доза прве и друге компоненте вакцина Спутњик, набављених за имунизацију становништва Републике Српске против ковида 19 средствима које је обезбиједила Влада Републике Српске.

Нове количине вакцина допремљене су у складиште увозника Крајинагрупе у Бањалуци, а намијењене су за наставак процеса вакцинације и ревакцинације становништва против вируса корона вакцином руског произвођача, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Вакцине ће по завршетку процедура бити упућене здравственим установама које спроводе имунизацију становништва широм Републике Српске.

Укључујући и ову испоруку, до сада је на овај начин у Републику Српску стигло укупно 397.380 доза вакцина Спутњик, односно по 198.690 доза прве и друге компоненте вакцине.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и даље позива грађане да се о важности и предностима имунизације, као и могућностима за вакцинацију против ковида у Републици Српској информишу код кредибилних и званичних извора, а то су прије свега њихови изабрани љекари и здравствене установе које спроводе процес имунизације, те да се што прије вакцинишу.

Из Министарства наводе да вакцинацијом против ковида 19 штитимо прије свега своје здравље, али доприносимо и што свеобухватнијој имунизацији против ове болести, што је од изузетне важности за контролу епидемије.

По подацима Института за јавно здравство Републике Српске, до сада је у Републику Српску испоручено више од 1,3 милиона доза вакцина укупно пет произвођача, те здравствене установе у Републици Српској располажу довољним количинама вакцина против ковида 19.

Из Министарства подсјећају да је данас у Републици Српској почела примјена треће, бустер дозе вакцина против ковида код приоритетних група грађана, која има за циљ да појача имуни одговор организма након што је од давања друге дозе вакцине прошло најмање шест мјесеци.

Вакцинација бустер дозом почела је у Институту за јавно здравство Републике Српске, а планирано је да се она одвија и у осталим здравственим установама задуженим за спровођење процеса имунизације против ковида 19 у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана