У Српску стигло 20.000 доза руских вакцина

ГС
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У Републику Српску данас је стигао контингент од 20.000 доза руских вакцина против вируса корона "спутњик В".

Пошиљку су у кругу фирме "Крајина група" у Бањалуци дочекали предсједник Владе Радован Вишковић и министар здравља заштите Републике Српске Ален Шеранић. Вакцине су допремљене у Бањалуку након што су синоћ стигле на београдски аеродром "Никола Тесла".

Вишковић је рекао да Република Српска и њене институције испуњавају своја обећања.

- Ово је прва компонента, а у наредним данима очекујемо и другу компоненту - истакао је Вишковић и додао да није чекано на Ковакс систем коме је уплаћено за 400.000 доза, али се преговори се и даље настављају.

Шеранић је појаснио да је стигла прва компонента, а према информацијама, сљедеће седмице ће стићи и друга компонента ове вакцине.

Истакао је да ће вакцина биће намијењена за здравствене раднике и старачке домове.

- Одређена количина биће усмјерена за старија лица и она са хроничним здравственим проблемима. Ова вакцина иде на контролу, а затим ће бити спремна за употребу - додао је он.

По добијању одобрења за употребу вакцине, планирано је да се настави са спровођењем имунизације против вируса корона, а у складу са Планом вакцинације у Републици Српској којим је предвиђено да приоритетно буду вакцинисани здравствени радници, корисници и запослени у установама за смјештај старијих лица, становништво старије животне доби, особе са хроничним обољењима, као и родитељи дјеце са посебним потребама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана