У Српској ограничене марже на гориво

Срна
У Српској ограничене марже на гориво

БАЊАЛУКА - Из Министарства трговине и туризма Републике Српске саопштено је да је Влада Српске данас донијела уредбу о прописивању мјере непосредне контроле цијена у Српској одређивањем маржи у трговини нафтних деривата, те напомињу да су за кршење тих одредаба предвиђене казне од 5.000 до 10.000 КМ, уз могућност изрицања мјера одузимања имовинске користи остварене извршењем прекршаја.

Циљ донесене уредбе је, како се наводи, заштита економских интереса грађана и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца нафтним дериватима, саопштено је из републичког Министарства трговине и туризма.

“С обзиром на то да је у протеклом периоду дошло до знатног снижења цијена барела на свјетском тржишту, те у том смислу и до снижења рафинеријских цијена нафтних деривата, на бензинским пумпама у Републици Српској нису евидентирана одговарајућа снижења малопродајних цијена нафтних деривата”, наводи се у саопштењу.

Уредбом се, како се истиче у саопштењу, утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске на начин да је за трговце на велико нафтним дериватима одређена максимална велепродајна маржа у висини од 0,06 КМ по литру деривата, док је за трговце на мало нафтним дериватима одређена максимална малопродајна маржа у висини од 0,25 КМ по литру деривата.

Из Министарства трговине и туризма наводе да ће инспекцијски надзор над примјеном уредбе вршити Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе.

“Новчане казне за трговце који буду поступали супротно одредбама прописаним уредбом кретаће се од 5.000 КМ до 10.000 КМ, уз могућност изрицања мјера одузимања имовинске користи остварене извршењем прекршаја”, наводи се у саопштењу Министарства трговине и туризма Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана