У Српској нова три случаја заразе

ГС
У Српској нова три случаја заразе

Три нова случаја вируса корона регистрована су у Републици Српској у посљедња 24 часа од укупно 94 тестирана узорка, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите. Све три особе су из Бањалуке и налазе се у изолацији.



"Ријеч је мушкарцу средње животне доби, једној жени средње и једној млађе животне доби", навели су из Министарства.

Од новог вируса у Републици Српској укупно су обољеле 302 особе, а 22 су се опоравиле. Седморо људи је преминуло од посљедица болести изазване вирусом.

Здравствени надзор завршен је код 12.861 особе у Републици Српској, а тренутно се налази 8.092 особа.

У Републици Српској до сада је укупно тестирано 2.831 узорак, а у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске укупно се лијече 102 особе са потврђеним присуством или сумњом на присуство вируса корона.

"На Одјељењу Ковид-19 хоспитализовано је 36 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији девет пацијената. Код шест пацијената здравствено стање захтијева респиратиорну подршку, а на Одјелу пулмологије /стара локација УКЦ/ је 51 пацијент са лакшом до средње тешком клиничком формом", објаснили су из ресорног Министарства.

У болницама у Градишци и Приједору лијече се по један пацијент заражен вирусом, у болницама у Добоју и Бијељини по троје, а у Болници у Источном Сарајеву двоје пацијената.

У каратинима при граничним прелазима укупно се налази 115 људи, а из Министарства подсјећају грађане да се строго придржавају прописаних мјера да би се сузбило ширење вируса корона.

"Подсјећамо да су карантински капацитети на границама и унутар локалних заједница оформљени са циљем спречавања уласка вируса корона из иностранства и једна је од низа мјера које се спроводе", напоменуто је у саопштењу.

Из Министарства су навели да су наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације локалне заједнице задужене да формирају и организују рад локалних карантина у својим заједницама.

"При успостављању ове мјере, урађен је масовни скрининг путника и сви до сада тестирани са граничних прелаза били су негативни на присуство новог вируса, што се може објаснити и резултатима рестриктивних мјера које су предузеле и земље из којих долазе", навели су из Министарства здравља и социјалне заштите.

Подсјећају да ће прије истека изолацијског периода и особе које су у локалним карантинима бити тестиране, а ријеч је о онима код којих није потврђено присуство вируса, који немају симптоме обољења, а у случају појаве било каквих здравствених тегоба имају могућност да затраже здравствену заштиту.

Паралелно се, кроз епидемиолошку истрагу, ради и на тестирању грађана унутар заједнице да би се обухватило што више породичних контаката и што прије изоловале позитивне особе.

"Циљ је да се на тај начин спријечи даље ширење вируса. Напомињемо да Српска располаже са довољним бројем тестова", истакли су из ресорног Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана