У Српској дозвољен рад базена, велнес и спа центара

Срна
У Српској дозвољен рад базена, велнес и спа центара

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације од данас је дозволио рад базенима, велнес и спа центрима посебно и у оквиру угоститељских објеката за смјештај, а наведени субјекти, као и остали којима је одобрено обављање дјелатности, обавезни су предузети мјере прописане упутством Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења ковид-19 болести на радном мјесту.

Сви субјекти могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са наведеним упутством, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У циљу превенције ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва, Републички штаб за ванредне ситуације од данас забрањује сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица на јавном мјесту.

До 8. јуна забрањене су такмичарске активности спортских организација и спортиста.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења обавезни су организовати рад тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама, да онемогуће задржавање и прављење дужих редова у затвореном простору, обезбиједе растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

Даље се наводи да су обавезни да омогуће рад шалтер-сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе, уз контролу броја корисника услуга зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској спроводи Републичка управа за инспекцијске послове посредством надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе су обавезне да своје акте усагласе са овим закључком и да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији, донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком.

И након ступања на снагу овог закључка примјењују се наредбе о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској и у јединицама локалне самоуправе и у здравственим установама и установама социјалне заштите, о обавезном обустављању програма за дјецу у години пред полазак у школу ради превентивног дјеловања и спречавања појаве ширења новог вируса корона, о обавезном обустављању рада у ђачким домовима и васпитно-образовног рада у основним и средњим школама, те о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона у Републици Српској.

Овим закључком ставља се ван снаге акључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској од 8. маја и од 11. маја.

Републички штаб за ванредне ситуације дао је инструкцију Институту за јавно здравство Републике Српске да изради упутство за организовање рада биоскопа, позоришта и читаоница у Републици Српској.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о продужењу примјене закључака о организовању васпитно-образовног рада на даљину и о обавезама Универзитетског клиничког центра Републике Српске и јавних здравствених установа-болница у Српској у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона.

Наведени закључци ће бити примјењивани до 8. јуна ове године.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о обавезама домова здравља у Републици Српској у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона, а којим им се наређује да све расположиве капацитете /људске, просторне, опрему/ укључе у превенцију ширење вируса корона, збрињавање и рјешавање пацијената обољелих од Ковида-19, да са 50 одсто капацитета организују пружање специјалистичких здравствених услуга од 1. маја уз организовање строгог режима наручивања пацијената, обавезно кориштење маски за пацијенте, као и да здравствени радници носе заштитну опрему, придржавање мјера физичке дистанце од два метра и мјера личне и респираторне хигијене, те обезбјеђивање писаних упутстава за пацијенте на видном мјесту у чекаоници.

У саопштењу се наводи обавеза спровођења тријаже пацијената на ковид-19, и код сумње на исти обавезно пријављивање хигијенско-епидемиолошкој служби дома здравља, појачавање хигијенских мјера прања и дезинфекције површина, просторија и прибора за рад и појачан инспекцијски надзор над спровођењем мјера.

Домовима здравља се овим закључком наређује да приоритетно и без задршке спроводе епидемиолошке анкете свих лица која су била у контакту са зараженим, са предлагањем одговарајућих епидемиолошких мјера и да достављају Институту за јавно здравство и надлежним институцијама све тражене податке у складу са препорукама, да имају планове о распоређивању здравствених и осталих лица за функционисање дома здравља, да у додатним просторним капацитетима са испуњеним условима врше преглед и друге интервенције потребне за обољеле од ковид-19 уз придржавање свих мјера за превенцију и контролу инфекције.

Такође, наређује се да у просторијама за преглед и друге интервенције узимају брисеве лицима обољелим од ковид-19, лицима за која се сумња да су обољели од ковида-19, као и лицима која су смјештена у републичким објектима за изолацију карантинског типа, затим да према распореду успостављених републичких објеката за изолацију карантинског типа, организују тимове здравствених радника и сарадника за обављање здравственог надзора над физичким лицима у изолацији.

Даље се наводи обавеза да центри за заштиту менталног здравља дома здравља у сарадњи са центрима за социјални рад обезбиједе психосоцијалну подршку физичким лицима у изолацији или карантину, да обезбиједе неопходне лијекове и медицинска средства за спровођење њиховог плана рада, да одржавају редовну комуникацију између надлежног доктора медицине - специјалисте епидемиологије, Института за јавно здравство, доктора медицине - специјалисте инфектологије надлежне болнице, односно клиничког центра, Фонда здравственог осигурања и штаба за ванредну ситуацију надлежне јединице локалне самоуправе.

У саопштењу се додаје да су домови здравља обавезни и да у случају појаве инфекције изазване вирусом корона код запослених хитно обаве епидемиолошко истраживање и предузму све потребне мјере у складу са истим, да о свим активностима и дешавањима у дому здравља извјештавају Министарство здравља и социјалне заштите и да приликом упућивања пацијента у надлежну болницу, односно клинички центар уз упутницу за болничко лијечење обавезно доставе и попуњену епидемиолошку анкету креирану од Института за јавно здравство Републике Српске.

За реализацију овог закључка задужује се Министарство здравља и социјалне заштите и њиме се стављају ван снаге закључак, његове допуне и измјене, о обавезама домова здравља у Републици Српској у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона од 27. априла, 8. и 12. маја.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о престанку примјене Закључка о регулисању радног времена здравствених установа – апотека у Републици Српској, који је донесен 8. маја.

На сједници Штаба донесен је и Закључак о донацији јавним болничким установама директних антигенских тестова за доказивање вируса корона, и то Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници Фоча, Болници "Др Младен Стојановић" Приједор, болницама Зворник, Градишка, Требиње, Невесиње, Болници "Србија" Источно Сарајево, Болници "Свети Врачеви" Бијељина, Болници "Свети апостол Лука" Добој, Специјалној болници за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" Козарска Дубица, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Бањалука, Психијатријској болници Соколац и Специјалној болници за хроничну психијатрију Модрича.

За реализацију овог закључка задужује се Институт за јавно здравство Републике Српске.

Сви закључци ступају на снагу даном доношења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана