У Српској 94 нова случаја вируса корона, преминуле двије особе

Данијела Бајић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА – Зараза вирусом корона у посљедња 24 часа у Републици Српској регистрована је код 94 особе.

Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су два смртна случаја, потврдио је на конференцији за новинаре директор Института Бранислав Зељковић.

Преминули су мушкарац и жена из Бањалуке и Пала, млађе и старије животне доби.

Највише заражених је у Бањалуци и то 21. Слиједи Добој са осам случајева, Мркоњић Град са седам, Пале са пет, те Дервента Фоча и Шамац у којима су потврђена по четири случаја заразе, док су остале локалне заједнице са мањим бројем обољелих.

Зељковић је навео да се тренутно у болницама у Српској налази 269 обољелих од вируса корона, од којих 73 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, а 196 у осталим болницама.

Он је истакао да је 16 особа на респираторима.

Зељковић је навео да ову подаци говоре да је погоршана епидемилошка ситуација у Републици Српској, јер је видљив тренд раста броја позитивних на вирус корона, али да је охрабрујуће то што нема експонеционалног раста у односу на претходне седмице.

- Нажалост, све већи број млађих лица бива заражен вирусом корона и они почињу да показују средње тешку и тешку клиничку слику - рекао је Зељковић.

Он каже да је у Републици Српској опорављено 3.350 лица или око 58 одсто од укупног броја заражених, док тренутно има 2.232 активна случаја.

Зељковић је најавио да ће ове седмице бити дефинисани сви параметри за почетак школске године, те додао да постоји више опција.

- Институт ће ове седмице да изврши анализу цјекокупне епидемиолошке ситуације у складу са препорученим мјерама - рекао је Зељковић и додао да је данас планиран састанак са представницима Министарства просвјете и културе Српске ради дефинисања мјера, односно препорука за почетак нове школске године.

Он је поздравио закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о финансирању трошкова комерцијалних тестова на вирус корона за брачне и супружнике у ванбрачним заједницама, држављане Републике Српске, који одлазе у иностранство ради лијечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње.

Зељковић је навео да ће Институт за јавно здравство дефинисати на који начин ће бити вршено тестирање у смислу тога која ће документација бити неопходна као сврха доказивања тестирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана