У Сарајеву ваздух загађенији него у Пекингу

Тањуг
У Сарајеву ваздух загађенији него у Пекингу

САРАЈЕВО - Квалитет ваздуха у Сарајеву у првој повини јануара гори је него у Пекингу у последњих 11 година, показали су упоредни подаци узети са мјерних станица у том граду, пренио је сарајевски портал Klix.ba

Од 7. до 16. јануара индекс квалитета ваздуха у Сарајеву носи ознаку опасно, а прије само шест дана индекс квалитета ваздуха износио је чак 606.

Амбасада Сједињених Амричких Држава је на свом твитер налогу објавила статус невладине организације "Еко акција" која је упоредила просек ПМ2,5 измјерен током прве половине јануара у Сарајеву у односу на највиши мјесечни просјек измјерен у Пекингу последњих 11 година.

Најгори мјесечни просјек у Пекингу у периоду 2008.-2019. је 197,9 док је просјек првих 16 дана јануара 2020. године у Сарајеву 212,8.

Према подацима мјерних станица, данашњи квалитет ваздуха у главном граду Босне и Херцеговине оцјењен је као веома нездрав.

Како је измјерено данас у 11:00 сати, на подручју око Амбасаде Сједињених Америчких Држава индекс квалитета ваздуха износио је 202, док је мјерна станица на Скендерији измјерила 265. На Бјелавама је измјерено 109, код Вијећнице 165, док је на Отоци индекс износио 179.

Побољшање квалитета ваздуха требало би почети сутра, док се чистији ваздух очекује 20. и 21. јануара.

Индекс квалитета ваздуха изнад 50 сматра се нездравим. 

У складу с тим љекари су свим становницима Сарајева препоручили да не излазе из својих домова.

Такође, саветује се да не провјетравају затворени простори, не конзумирају цигарете, не пржи храна, не усисава и не користе кухињске крпе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана