У Сарајевo стигли преостали неупотребљиви респиратори

ГС
У Сарајевo стигли преостали неупотребљиви респиратори

САРАЈЕВО – Након више од мјесец дана како је у Сарајево стигло 80 кинеских респиратора, који, како је навело Тужилаштво БиХ, нису намијењени за употребу на јединицама интензивне његе, данас је стигао и остатак ових медицинских апарата који су плаћени укупно 10,5 милиона КМ.

Данас истиче и дозвола за увоз медицинске опреме фирми "Сребрена малина" тако да пошиљка од 20 респиратора, пише портал Кликс, долази у посљедњи час.

Према уговору, рок испоруке 100 респиратора био је 15. април, али прва тура од 80 комада је стигла десет дана након рока - 25. априла, док је пошиљка комплетирана тек данас - скоро мјесец и по дана касније.

Интересантно је да представници Федералне управа цивилне заштите и Владе ФбиХ, за разлику од прошлог пута, данас нису били на сарајевском аеродрому како би дочекали респираторе.

Непознато је шта ће бити са респираторима с обзиром да се и даље не зна да ли ће увозник имати новац да плати ПДВ како би респиратори могли изаћи из царинског надзора јер су рачуну "Сребрене малине" блокирани. Власник фирме Фикрет Хоџић је јавно казао да нема новца да плати ПДВ те је тражио од Суда БиХ да му се одобре средства како би измирио обавезе, али су Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту (СИПА) саопштили да новац остаје блокиран до окончања поступка.

Сигурно је да ће и ових 20 респиратора бити предмет истраге Тужилаштва БиХ и СИПА-е те се очекује да у наредним данима ова афера добије и званично осумњичене особе.

Тужилаштво испитује сумњиву набавку 100 респиратора за ФБиХ која је била повјерена фирми пољопривредној компанији "Сребрена малина", која није специјализована за трговину медицинском опремом. Вјештачењем је утврђено да респиратори купљени у Кини за десет милиона КМ нису за употребу у интензивној њези.

У протеклом периоду извршени су претреси просторија Владе ФБиХ, Федералне управе цивилне заштите, "Сребрене малине", Завода за јавно здравство ФБиХ и Привредне банке гдје су изузети документи који би требали помоћи у расвјетљавању овог случаја. Тим истражитеља Тужилаштва БиХ и СИПА ушао је данас  и у просторије Клиничког центра Универзитета у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана