У РС 12.000 радника чека повезивање стажа

АТВ
У РС 12.000 радника чека повезивање стажа

Бањалука - Због пореза и доприноса који им нису уплаћени, јер су им фирме завршиле у стечају или ликвидацији, армија радника у Српској не може у пензију. Наша екипа је сабрала колико их чека на доплату стажа.

Око 12.000 радника у Српској, чија су предузећа приватизована, отишла у стечај и ликвидирана, чекају да им држава доплати стаж како би могли мирне душе у пензију. Међу њима је и Обрена Мушић, радница некадашње “Фруктоне”. Има непуних 30 година стажа, од тога уплаћених 19 и по година.

“Требало је већ бити рјешено одавно. По њихових тих 60 година, међутим, није. Сад су ми послали допис да ми, који имамо тако стажа и 54. годиште, нећемо у пензију до 2019.године. Тако да још двије године”, објашњава Обрена Мушић.

Ове године Влада је у буџету планирала три милиона марака за збрињавање радника. На ред су дошла предузећа која су у стечај отишла 2011. године. Тада је на улици завршило око 5.500 радника. За њих је потребно обезбиједити око 22.500.000 марака за повезивање стажа. Силни милиони ће бити потребни да држава све раднике из пропалих предузећа пошаље у заслужене пензије.

“Према нашим процјенма, завршно са 31. децембром 2016.године, то је негдје око 51 милион који захтјевају. Е, сад, то може бити одступање до пет одсто, зависно да ли су сви захтјеви основани, да ли су дошли у приоритетну уплату. Рецимо, прошле године су ријешени радници из 119 предузећа, али из једног предузећа три радника, којима је то био услов за старосну пензију, док остали радници нису који чекају редосљед”, рекла је Мира Васић, помоћник министра рада РС.

У посљедњих 13 година, из буџета РС издвојено је 176 милиона марака за доприносе за пензијско-инвалидско осигурање и за осигурање од незапослености. Тај износ био је довољан за социјално збрињавање 60.540 радника из 401 предузећа. У старосну пензију, по захтјевима за појединачне уплате, отишло је 6.792 радника из пропалих предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана