У припреми измјена Закона о локалној самоуправи Републике Српске: Одредбе о броју запослених биће укинуте

Дарко Момић
У припреми измјена Закона о локалној самоуправи Републике Српске: Одредбе о броју запослених биће укинуте

БАЊАЛУКА - Закон о локалној самоуправи Републике Српске који предвиђа да општине и градови до 30. јуна ове године број запослених у органима локалне управе морају да ускладе са бројем становника тако да могу да имају највише три запослена на хиљаду становника претрпјеће измјене којима ће та одредба бити укинута, сазнаје “Глас Српске”.

Према тврдњама нашег извора из Савеза општина и градова Републике Српске (СОГРС), измјене закона који је требало да ступи на снагу 30. јуна 2019. године, али је његова примјена одгођена за посљедњи дан јуна ове године, иницирао је управо СОГРС.

- Тражићемо да се укину законске одредбе према којима у општинским и градским управама могу да буду максимално три запослена на хиљаду становника, а које треба да ступе на снагу 30. јуна. Вјерујемо да ћемо добити подршку, јер те одредбе бројне локалне заједнице доводе у незгодну ситуацију зато што би морало доћи до отпуштања запослених - објашњава наш саговорник.

Он додаје да свега неколико локалних заједница у овом тренутку има број запослених у складу са спорним одредбама, истичући да би отпуштање представљало удар на буџете.

- Не можете тек тако отпустити људе. Уколико је неко технолошки вишак, мора му се исплатити отпремнина, а нико у буџетима нема средстава за то. Свјесни смо да је било прекомјерног запошљавања, али не могу се ствари ломити преко кољена и људи тек тако остављати без посла. Поред тога, сигурно да би било и политичке одмазде и да би на улици завршавали симпатизери странака које су против начелника или градоначелника - тврди наш извор.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС индиректно је потврђено за наш лист да су могуће измјене закона.

- Министарство у сарадњи са јединицама локалне самоуправе и Савезом општина и градова РС континуирано ради на анализи законских рјешење из области локалне самоуправе, између осталог и Закона о локалној самоуправи. Након детаљне анализе, уважавајући њихове захтјеве, потребе и приједлоге, Влада Републике Српске ће заузети коначан став о том питању - наводи се у одговору на наша питања.

Посланик Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске и шеф скупштинског Одбора за локалну самоуправу Срђан Тодоровић каже да ће подржати иницијативу СОГРС. Он сматра да законодавци нису имали лошу намјеру, али додаје да питање броја запослених треба регулисати на другачији начин.

- Број становника не треба да буде кључни критеријум за одређивање броја запослених, јер веће средине, односно градови, по логици имају потребу да већим бројем запослених. Према мојим сазнањима, СОГРС ће иницирати измјене закона на начин да ће број запослених зависити од степена развијености локалне заједнице и још неких критеријума, а не искључиво од броја становника и такве измјене ћемо подржати - каже Тодоровић.

Подсјећамо, “Глас Српске” је недавно објавио текст у којем смо открили да је Министарство финансија РС дало сагласност на све предложене буџете локалних заједница у којима су средства за плата запослених на нивоу прошлогодишњних. То практично значи да начелници и градоначелници нису планирали отпуштање вишка запослених, што су и признали челни људи локалних заједница које смо контактирали, који су признали и да очекују да ће спорне одредбе закона о локалној самоуправи бити укинуте.

Синдикат

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић каже да је приликом усвајања Закона о локалној самоуправи 2016. године указивао на то да број становника не може да буде основни критеријум за одређивање броја запослених.

- Број запослених се треба одређивати на основу степена развијености локалне заједнице, финансијске солвентности, територије и других критеријума, а не само на основу броја становника - каже Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана