У Приједору заражен радник Хитне помоћи, у Скеланима затворена амбуланта

Срна
У Приједору заражен радник Хитне помоћи, у Скеланима затворена амбуланта

БАЊАЛУКА- Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је данас да је у Приједору вирусом корона заражен радник хитне помоћи Дома здравља.

- Особа нема спознају о контакту из којег је дошло до заразе. Чини нам се да је овдје ријеч о контакту са асимптоматским обољелим, али се врши провјера свих контаката ради стварања епидемиолошке слике - рекао је Ђаковић на конференцији за новинаре након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да је заустављен рад хитне помоћи у њеним просторијама ради дезинфекције тог дијела зграде и да су двије групе радника хитне помоћи на контролама.

- Тренутно имамо два заражена. Једна особа је у Бањалуци на лијечењу, а друга у изолацији у приједорској болници - прецизирао је Ђаковић.

Под здравственим надзором је 69 лица, 1.025 лица је изашло из здравственог надзора, 95 је у карантинима, а први пут ниједно лице није прекршило забрану кретања.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је, након што је утврђено да је једна особа са подручја ове општине позитивна на вирус корона, да сребренички Дом здравља већ предузима прописане мјере за ове ситуације и да ће амбуланта у Скеланима, одакле је обољели, бити привремено затворена.

Грујичић, који је и начелник Штаба за заштиту и спасавање у Сребреници, рекао је да још није дошло званично обавјештење, али да су добили незваничну информацију да је једна особа из ове општине позитивна на вирус корона, што је утврђено тестирањем у зворничкој болници гдје се лијечи.

- Извјестан број медицинских радника, највјероватније 12, који су били у контакту са инфицираним прије његовог одласка у болницу, иде у самоизолацију и треба да им се узму брисеви да би се утврдило да ли су се и они заразили, а амбуланта у Скеланима, одакле је обољели, биће привремено затворена и предузеће се неопходне мјере дезинфекције јер је инфицирана особа више пута ту боравила и прије упућивања у болницу због обољења плућа - појаснио је Грујичић.

Он је истакао да ће општина сагледати потребе и обезбиједити услове за превоз пацијената са подручја Скелана до Дома здравља у 50 километара удаљеној Сребреници док се не створе услови за наставак рада амбуланте.

Према Грујичићевим ријечима, општински инспектор упућен је у Дом здравља да се укључи и прати спровођење прописаних мјера које су неопходне када се утврди да је заражена особа боравила у здравственој установи и била у контакту са медицинским особљем.

Међу онима који су били у контакту са обољелом особом налази се и вршилац дужности директора сребреничког Дома здравља Александар Јовановић, који је начелника општине обавијестио да мора у самоизолацију и због тога није присуствовао данашњем састанку Штаба за заштиту и спасавање.

Грујичић је рекао да ће бити сачињен списак свих особа које су биле у контакту са обољелим од вируса корона и оне ће бити тестиране, а затим ће бити обављено тестирање особа из такозваног другог круга контаката.

Према Грујичићевим ријечима, постоји идеја да се амбуланта у Скеланима након дезинфекције претвори у карантин за особе које буду одређене за смјештај у карантину због контаката са обољелим.

Он је рекао да се очекују упутства од Републичког штаба за ванредне ситуације и медицинске струке везане за даље потезе и мјере које треба да се предузму да не дође до преношења вируса и заражавања већег броја лица.

На данашњем састанку Штаба за ванредне ситуације затражено је оштрије спровођење мјера заштите и спречавање окупљања и социјалних контаката међу грађанима како би што безазленије прошла ова криза.

- Први потврђен случај заразе новим вирусом корона у Требињу је старији мушкарац из овог града који је хоспитализован и тестиран на изолационом одјељењу требињске Болнице, а претходно је боравио на једној од клиника Универзитетског клиничког центра у Бањалуци - рекла је епидемиолог из Дома здравља Требиње Јелена Дурић.

- Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Требиње, Болница Требиње и све друге службе Дома здравља већ су предузели све противепидемијске мјере, истражују се контакти обољелог -рекла је Дурићева на конференцији за новинаре и додала да ће више информација о контактима бити познато накнадно.

Директор Опште Болнице Требиње Љубица Миљановић рекла је да је пацијент у стабилном општем стању, као и да има хроничну опструктивну болест плућа и раније се лијечио на плућном одјељењу требињске Болнице, а има и друге коморбидитете.

- На изолационо одјељење наше болнице 7. априла је примљен старији мушкарац са респираторним симптомима, дијагностички обрађен, узети су тестови, послати на анализу, пацијент се налази код нас на хоспитализацији - рекла је Миљановићева.

Она је истакла да је требињска Болница спремна да прихвати пацијенте, према препорукама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство.

Миљановићева је навела да ће студентски дом бити отворен за пацијенте са лакшим облицима болести и позвала становништво да се смање социјални контакти.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је да нема мјеста паници.

Ћурић је рекао да ће сви контакти зараженог бити у кућној изолацији и тестирани, а након добијања резултата, остаће у кућној изолацији или бити пребачени у карантин у Студентски центар.

Он је рекао да је Градски штаб донио одлуку да од данас грађани Требиња не могу да напуштају мјесто пребивалишта, изузев оних који имају дозволе.

- Надамо се да ће оваквих случајева бити што мање или никако у наредном периоду и у Требињу и у цијелој регији - рекао је Ћурић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић јутрос је потврдио да је у Републици Српској у протекла 24 часа тестирањем откривенo још 16 случајева заразе вирусом корона те да су регистровани први случајеви у Сребреници и Требињу. Додао је да је међу њима један здравствени радник.

Број заражених сада је са 365 повећан на 381, а 14 лица је преминуло.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана