Иветић: У Посавском кантону још није завршена 1996. година

Ведрана Кулага Симић
Иветић: У Посавском кантону још није завршена 1996. година

ОЏАК - Посавски кантон је џеп на који су сви заборавили, али морамо покушавати да са виших нивоа власти договоримо и доведемо инвестиције у овај појас, да поправимо живот свих становника и изађемо из зачараног круга у којем смо од 1996. године.

На то за “Глас Српске” упозорава предсједник Удружења грађана “Посавина” Дамир Иветић, нагласивши да Срби у Посавском кантону, који је генерално и заборављен од Федерације, којој припада, немају никаква права и да се то мора што прије промијенити, за добробит свих.

Посавски кантон је један од кантона који припада ФБиХ, али није директно повезан с њом јер обухвата два територијално одвојена џепа око Оџака и Орашја, а Иветић наглашава да је стање и више него катастрофално за Србе.

- Од 900 особа које су се на попису 2013. изјасниле као Срби, ниједна није запослена у јавним институцијама ни органима које су основале општине. Иако је Уставни суд БиХ 2018. године наложио да Устав буде измијењен у року од шест мјесеци, то се није десило. И даље Срби нису конститутиван народ - истакао је Иветић.

Од те пресуде, према његовим сазнањима, ништа није урађено. Било је, не крије, обећања и увјеравања, али на крају ништа од тога није остварено.

- Чека се политичка воља, а ми испаштамо. Конститутивност доноси бројне бенефите, а Срби ни данас немају ниједног представника у кантоналној влади, иако би требало да имају по Уставу, али никоме ништа. Уставни суд има различите аршине према Србима, Хрватима, Бошњацима. Све одлуке које су у интересу Бошњака експресно се доносе и морају се поштивати -  истакао је Иветић. Срби, према Уставу кантона, нису конститутиван народ. Српски језик није службени, за разлику од бошњачког и хрватског, а Иветић подвлачи и да у тај кантон никада није дошао, за шест година, потпредсједник ФБиХ из реда српског народа.

- У Оџаку имамо 25 ђака од првог до деветог разреда и они немају право на српски језик. Да им се документ и пита шта хоће да пише у дипломи - бошњачки, хрватски или српски и морам да одговорим да то нема смисла јер моје дијете учи хрватски језик и нека пише. Шта ћу када оде у Београд или Бањалуку на студирање и нема појма о српском - каже Иветић.

Осим проблема са језицима, додаје, још није промијењен Устав у дијелу који се тиче територије. И даље пише да обухвата подручја “општина Оџак, Орашје, Брчко, Босански Брод и Босански Шамац”.

- То је остало из доба када је још замишљана Херцег-Босна. Специфични јесмо. Једини смо кантон који није територијално повезан. Оџак није на тај начин повезан са Домаљевцем и Орашјем јер се мора проћи кроз Шамац или Модричу. Било је увјеравања да ће још 2018. године бити амандмани на Устав, па и годину касније, али више ни тога нема - казао је.

На питање да ли су ближи, односно повезанији са Српском или ФБиХ, каже да велики број, без обзира на националност, иде у куповину у Модричу, Шамац, али и да је апсурд, с друге стране, да они који иду у Српску и немају проблема спречавају спровођење те политике заједништва, суживота.

Донације

Дамир Иветић подвлачи и да донације заобилазе српске повратнике, о чему свједоче и подаци.

- Ништа није стизало, али је недавно Влада Српске, путем Републичког секретаријата, уплатила 20.000 КМ на рачун Оџака за обнову кућа. Такве ствари нам требају. То и много већа активност оних који су изабрани да представљају општине и  кантон. Ништа нећемо постићи ако будемо сједили и ћутали у скупштинама и на осталим мјестима - закључио је Иветић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана