У петак у Бањалуци од седам до 11 забрањено кретање млађима од 65, Бањ брдо и парк Младен Стојановић затварају

ГС
У петак у Бањалуци од седам до 11 забрањено кретање млађима од 65, Бањ брдо и парк Младен Стојановић затварају

БАЊАЛУКА –У Бањалуци ће, након јучерашњих гужви, у петак ујутро од седам до 11 часова бити ограничено кретање за све друге особе осим старијих од 65 година, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Он је истакао да ће у петак у овом периоду на подручју града моћи да се крећу особе млађе од 65 година које морају ићи на посао или да обаве неодложене љекарске прегледе.

Након увођења мјера ограничења кретања у Републици Српској због сузбијања ширења вируса корона, јуче је био први дан када су грађани старији од 65 година могли да изађу вани у периоду од седам до десет часова и оду у продавнице и банке, што су они у великој мјери искористили.

Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације њима је од 21. марта  у потпуности забрањено кретање, а штаб је ову одлуку јуче, како је раније најављено, званично кориговао па старији од 65 година уторком и петком од седам до десет часова могу да изађу у продавнице и банке и обаве основне ствари.

Званичници су апеловали на друге грађане да не иду у овом периоду у продавнице и банке у којима су надлежни  дужни да прије уласка људи старијих од 65 година обаве потпуну дезинфекцију.

- Од петка се затварају Бањ брдо, парк Младен Стојановић, обала Врбаса, теретане на отвореном, јер досадашње мјере упозоравања нису схваћене озбиљно - истакао је Радојичић након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Истакао је да је јуче био најтежи дан од када је настала криза са епидемијом вируса корона. јер су двије особе преминуле.

- Иако број обољелих од вируса корона није битно промијењен, подаци који говоре о преминулим, затим велики број оних који имају тежу клиничку слику не дају нам разлог да предузимамо било какве мјере либерализације, односно да одступамо од до сада донесених мјера - додао је Радојичић.

Додао је да је одлучено да све рестриктивне мјере остају на снази до 5. априла.

- То значи да неће бити дозвољен рад субјектима којима је наредном Републичког штаба за ванредне ситуације омогућено - рекао је Радојичић у обраћању након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације.

Према његовим ријечима, неће бити дозвољен рад трговинама електроматеријала, водо-материјала, санитарија, керамике и техничке робе, а једини субјекат који ради по новим упутствима је градска тржница.

Он је оцијенио да се углавном поштују прописане мјере, које су продужене до 13. априла.

- У градском карантину налазе се четири лица која су прекршила правила кућне изолације. У комуникацији смо с републичким органима јер је ријеч о возачима у међународном транспорту гдје је потребно да се неке ствари другачије уреде и вјерујем да ћемо то и успјети - каже Радојичић.

Он је напоменуо да је наређена и додатна дезинфекција, анкетирање и хигијенско-епидемиолошка анализа неколико субјеката, међу којима су "Поште", Фабрика обуће "Бема" и неколико фондова и предузећа из комуналних дјелатности јер је су евидентирана лица која су позитивна на вирус корона.

- Затражићемо од Републичког штаба за ванредне ситуације да ријеши проблеме у одвијању друмског саобраћаја. У Бањалуци је потпуно обустављен градски превоз, али и даље имамо саобраћај не релацији Челинац-Бањалука, Лакташи-Бањалука, што је нелогично. Нелогично је да се неко из Лакташа вози аутобусом, а лица из Бочца то не могу - рекао је Радојичић.

Он је још једном позвао грађане да поштују мјере које су донесене с циљем заштите здравље становништва.

- У Дому здравља Бањалука налази се око 2.000 лица под здравственим надзором - рекла је директор ове здравствене установе Невена Тодоровић.

Она је, након сједнице градског Штаба за ванредне ситуације, рекла да се у све службе Дома здравља Бањалука просјечно у току 24 часа јави око 90 лица са акутним респираторним тегобама.

Наводећи да је од понедјељка, 30. марта, са градом Бањалука почела акција доставе лијекова за лица старија од 65 година, Тодоровићева је напоменула да сви породични љекари имају на увид у здравственом картону лијекове које су пацијенти узели и број лијекова.

- Молим грађане за стрпљење, јер ако није вријеме да добију лијек неће моћи да га добију. У контакту са својим породичним љекаром ће договорити да им рецепт буде написан у наредних неколико дана, када за то буде вријеме - појаснила је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана