У петак почетак суђења Новалићу и осталима

Срна
У петак почетак суђења Новалићу и осталима

САРАЈЕВО - У Суду БиХ у петак, 29. јануара, заказано је рочиште у предмету "Фадил Новалић и други" у вези са набавком 100 респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ које је из Кине увезла компанија "Сребрена малина", у власништву Фикрета Хоџића, а за потребе Федералне управе цивилне заштите.

Оптужени премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, власник "Сребрене малине" Фикрет Хоџић и федерални министар финансија Јелка Милићевић требали би да се изјасне о кривици.

Почетак суђења заказан је за 9.00 часова.

Суд БиХ је 30. децембра 2020. године потврдио оптужницу која Новалића, Солака и Хоџића терети за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотребе положаја или овлаштења, примања награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Они су оптужени и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреде обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њиховог фалсификовања или уништавања, док се Милићевићева терети за несавјестан рад у служби.

Оптуженима је стављено на терет почињење наведених кривичних дјела у вези са набавком 100 респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2.900.000 КМ за потребе борбе против вируса корона у ФБиХ у вријеме непосредно након проглашења стања несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана