У Парламенту ФБиХ одбијен позив за дефинисање граничне линије

Срна
У Парламенту ФБиХ одбијен позив за дефинисање граничне линије

САРАЈЕВО - Колегијум Представничког дома Парламента ФБиХ одбио је позив Народне скупштине Републике Српске за дефинисање граничне линије између Српске и ФБиХ, преносе федерални медији.

У образложењу Колегијума наведено је да у складу са Анексом два Општег оквирног споразума за мир БиХ не постоји граница између ентитета, већ међуентитетска линија која има искључиво административни значај.

На данашњој сједници Колегијум је предложио да Представнички дом усвоји шест закључака којима би позвао све политичке представнике у БиХ да се посвете очувању уставног поретка, мира и стабилности у БиХ, те представнике међународне заједнице да реагују према политичким представницима који доносе одлуке у супротности са Уставом и европским стандардима.

Предложено је да Влада ФБиХ анализира прописе и законе који се односе на државно земљиште у складу са одлукама Уставног суда, те позове Парламентарна скупштина БиХ да донесе законе којима ће бити прописано кориштење државног земљишта од нижих административних јединица и јединица локалне самоуправе.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у понедјељак, 17. фебруара, закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ према којима се, између осталог, Влада Српске задужује да настави започете преговоре са Владом ФБиХ с циљем дефинисања граничне линије између Републике и ФБиХ, а у складу са Дејтонским мировним споразумом.
Федерални премијер Фадил Новалић изјавио је јуче да ФБиХ није нити ће икада учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије.

У НАТО штабу Сарајево речено је Срни да у складу с Анексом два Општег оквирног споразума за мир у БиХ, ФБиХ, Република Српска и БиХ имају обавезу успоставити заједничку комисију која треба да састави договорени документ који садржи прецизан технички опис међуентитетске линије разграничења.

Дејтонским мировним споразумом утврђено је да је омјер територија између ФБиХ и Српске 51 према 49 одсто.

Међуентитетска линија разграничења је дуга 1.150 километара и захвата 42 општине Републике Српске, цијепа тачно 279 катастарских општина, те пролази кроз 520 километара приватних посједа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана