У Парламенту БиХ без сагласности о суспензији царинских стопа на нафту

Агенције
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић (СДП) и Бранислав Бореновић (ПДП) тражили су да се на дневни ред данашње сједнице овог дома уврсти тачка која се односи на акцизе на гориво, а овај приједлог није прошао јер није имао ентитетску већину.Представнички дом на данашњој сједници није подржао иницијативу замјеника предсједавајућег дома да Савјет министара БиХ буде задужен привремено суспендује царинске стопе на нафту и нафтне деривате.

И Звиздићева иницијатива је имала општу, али не и ентитетску већину из Републике Српске, због чега је упућена Колегијуму дома на усаглашавање.

Шеф клуба посланика СНСД-а а Сњежана Новаковић Бурсаћ појаснила је да посланици те странке подржавају иницијативу коју је усвојила Народна скупштина Српске, а којом се тражи смањење стопе ПДВ-а и укидање акциза на гориво којим би се помогло становништву у превазилажењу поскупљења.Нагласила је да се СНСД и његови представници у парламенту БиХ понашају одговорно када је ријеч о иницијативама за снижење намета на гориво.

-СНСД не опструише доношење закона, али је евидентно да опозициони посланици у предизборно вријеме покрећу ове иницијативе - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да је СНСД за укидање акциза, али тек кад буде сигурно да ће то довести до снижења цијена  горива и постићи ефекат на привреду и грађане.

-Шта ако не дође до смањења, шта смо онда урадили - рекла је Бурсаћева и додала да је проблематично привремено увођење мјера.

Наводећи да ће представници ове странке у Парламентарној скупштини БиХ испоштовати одлуку Народне скупштине Републике Српске у вези са смањењем акциза, она је констатовала да је глобална ситуација таква да нико не може да претпостави какво ће бити стање на тржишту нафтом.

-СНСД се намјерава и даље одговорно понашати према јавним финансијама, да одржимо стабилност финансијског система - рекла је Бурсаћева и подсјетила да Влада Републике Српске интервенише директно према привреди и грађанима гдје је то потребно.

Бореновић и Магазиновић затражили су да Представнички дом данас упути апел Дому народа Парламентарне скупштине да хитно и без одгађања усвоји измјене Закона о акцизама којима се предвиђа шестомјесечна суспензија акциза на гориво.

Они подсјећају да је Представнички дом ову измјену закона усвојио још 9. марта и наводе да би резултат суспензије акциза било јефтиније гориво на бензинским пумпама до пола КМ. Магазиновић је рекао да је логично да ће гориво на бензинским пумпама бити јефтиније за износ акциза које буду укинуте.

Према Звиздићевим ријечима, примјена одлуке о суспензији царинских стопа могла би почети већ од јула, што би за посљедицу имало снижење цијена горива, а потом и намирница.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана