У Новом Граду и даље чекају прекатегоризацију прелаза: Договор поново на дугом штапу

В. К. С.
У Новом Граду и даље чекају прекатегоризацију прелаза: Договор поново на дугом штапу

НОВИ ГРАД - За прекатегоризацију граничног прелаза у Новом Граду, која подразумијева његово отварање и за теретни саобраћај, још нема зеленог свјетла, а локални представници се уздају да би ситуација могла да буде промијењена након састанка који су планирани у наредном периоду.

Иако се у једном периоду чинило да су БиХ и Хрватска на корак до договора о прекатегоризацији прелаза, до тога није дошло, а у Новом Граду су били посумњали да блокада има везе и са изградњом одлагалишта на Трговској гори, на подручју сусједне општине Двор, која је с друге стране прелаза.

Преговори о прекатегоризацији воде се и на дипломатском нивоу, али и на сједницама Мјешовите комисије за питања граничних прелаза, коју чине представници БиХ и Хрватске. Као један од посљедњих услова за отварање прелаза за теретни саобраћај помињала се санација моста те да би, када се то уради, прво требало да буде отворен привремено на три мјесеца.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача за “Глас Српске” је потврдио да, према његовим информацијама, надлежне институције Хрватске још нису доставиле службене налазе на основу којих би се приступило санацији.

- И ова ситуација у вези са пандемијом вируса корона успорила је разговоре у одређеној мјери, као и многе друге. У мају би требало да буде сједница Мјешовите комисије БиХ и Хрватске за питања границе, а према неким информацијама у наредном периоду би могла бити одржана заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Хрватске на којој би се, ако дође до тога, и о овоме причало. То ћемо тражити - истакао је Дрљача.

Општине, привредници и становништво с обје стране Уне, подсјетио је, штету трпе од 1. јула 2013. године, када је Хрватска постала чланица ЕУ, јер су на снагу ступили нови прописи о прелазима и пограничном промету.

Анализа Института који су надлежни у Новом Граду ангажовали потврдила је да је, према стандардима из бивше државе, носивост моста у границама. Тај материјал су, како је раније рекао Дрљача, доставили Хрватској, али су они ставили приговор да то јесте према томе стандарду, али да су сада дио ЕУ и користе друге стандарде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана