У новој Влади ТК нема Хрвата

Агенције
У новој Влади ТК нема Хрвата

Тузла - Општински одбор Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Тузла сматра да је именовањем Владе Тузланског кантона настављено кршење конститутивности народа, јер у новом сазиву нема ниједног министра из реда хрватског народа.

“Устав Тузланског кантона и Закон о Влади јасно прописују да Влада Тузланског кантона одражава пропорционалну заступљеност конститутивних народа и осталих”, наводи се у саопштењу тузланског ХДЗ-а.

ХДЗ наводи да је жалосна чињеница да је у Тузланском кантону изостао дијалог бошњачких политичких представника који чине нову коалицију са представницима странака окупљених у Хрватски народни сабор, јер је таква коалиција постигнута у неколико кантона.

Из ХДЗ-а су нагласили да Клуб Хрвата у Скупштини Тузланског кантона, којег чине Борис Крешић из ДФ-а и Ведрана Петровић из СДП-а, није реаговао на ове околности, чиме је потврдио одобравање политике искључивања једног народа из политичких процеса и одлучивања.

Скупштина Тузланског кантона данас је на хитној сједници именовала кантоналну Владу, коју предводи премијер Данијел Тулумовић из СДА.

Нова Влада Тузланског кантона има 12 чланова, а чине је СДА, СББ, ДФ, СДП, Странка за БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана