У Народној скупштини почео избор делегата у Вијеће народа

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је почела друга посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем дневном реду је избор делегата у Вијеће народа Републике Српске.

У току је тајно гласање народних посланика за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да народни посланици српске, хрватске и бошњачке националности гласају за кандидате своје националности.

Он је, током друге посебне сједнице парламента, рекао да о избору делегата у Вијећу народа Српске гласају и ад хок одборници.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда српског народа предложени су Никола Ковачевић, Живко Марјанац, Ристо Марић и Бранко Томић, Дарко Кременовић, Маринко Драгишић, Јасна Милешевић и Гордан Балабан, Марија Топић Николић, Младен Аничић и Стефан Мргуд, Драгутин Шкребић и Небојша Раковић, Дане Малешевић, Огњен Жмирић, Валерија Лакић, Војислав Глигић и Милан Зечевић, Љубиша Крунић и Перо Каран, Сњежана Вишњић и Споменко Стојановић.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда хрватског народа предложени су Јосип Јерковић, Перо Јосиповић, Делфа Биберовић-Шур, Драган Јуричевић, Мијо Перкунић, Ђуро Ивановић, Зденка Гојковић, Марина Стевановић Радошевић, Бојана Деркућа Бевандић, Мирко Панџа, Јозо Типурић, Марко Јоргић, Младен Јоксимовић, Данијела Николић, Нада Тешановић, Сања Ковачевић, Мирјана Матановић Бундало, Драгица Ковач и Маријана Ћалић.

Као кандидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда бошњачког народа предложени су Амир Хуртић, Смаил Мешић, Сејад Имамовић, Алмир Јашаревић, Аида Прешић, Ведран Софић, Алма Видојевић, Аднан Исић, Армин Хамзић, Дино Хотић, Адил Османовић, Алија Табаковић, Џевад Махмутовић, Амина Кавазовић, Анита Хоџић, Игор Бошњак, Аднан Делић, Сребренка Голић и Дијана Марјановић.

Као кндидати за делегате у Вијећу народа Републике Српске из реда осталих народа предложени су Данијел Пухалић, Жељко Драгичевић, Славиша Мркаја, Раденко Рикић, Јована Чаркић, Данијела Копривица, Франц Сошња и Душан Минов. 

Из Народне скупштине су напоменули да је ова тачка повучена јуче са дневног реда прве посебне сједнице, јер је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ издала саопштење према којем је рок за жалбу на избор делегата истекао ноћас у поноћ.

Народна скупштина Републике Српске ЦИК-у је на вријеме доставила све листе за овјеру, али је ЦИК пробио рок од 24 часа за њихову верификацију, због чега је дошло до помјерања одлучивања о избору делегата за Вијеће народа Републике Српске.

Вијеће народа Српске чини по осам делегата Срба, Хрвата, Бошњака и четири делегата из реда осталих народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана