У наредне три године просјечна стопа економског раста око 3,2 одсто

Срна
У наредне три године просјечна стопа економског раста око 3,2 одсто

САРАЈЕВО - У БиХ се од 2023. до 2025. године може очекивати наставак тренда позитивног економског раста по просјечним стопама од око 3,2 одсто на годишњем нивоу - 3,1 одсто 2023. године, три одсто 2024. и 3,4 одсто 2025.

Ове стопе економског раста у БиХ могу се очекивати под претпоставком стабилизације екстерног окружења и унутрашњих динамика, наведено је у информацији Дирекције за економско планирање /ДЕП/ БиХ о перспективама за наредне три године.

Током овог периода очекује се да домаћа тражња кроз приватну потрошњу и инвестиције буде главни ослонац економског раста, док се, с друге стране, током посматраног периода очекује стагнација јавне потрошње, што ће резултирати смањењем њеног учешћа у структури бруто домаћег производа, односно њеног доприноса у економском расту БиХ.

У наредне три године у БиХ се очекује осјетнији економски напредак у оквиру којег би дешавања у индустријској производњи требала да имају централну улогу.

Осим очекиваних повољних екстерних прилика, у овом средњорочном временском оквиру очекује се и значајнији утицај интерних динамика у функцији јачања индустријске производње у БиХ.

Из ДЕП-а наводе да би побољшање пословног амбијента требало да резултира повећањем инвестиционих улагања /домаћих и страних/, већу искориштеност постојећих и покретање нових капацитета, повећање броја запослених и јачање конкурентске позиције произвођача из БиХ, како на домаћем, тако и на иностраним тржиштима.

У информацији је истакнуто да, имајући у виду све наведене околности, током овог периода очекиване стопе раста физичког обима индустријске производње према пројекцији ДЕП-а износе око шест одсто на годишњем нивоу /6,1 одсто наредне године, 5,8 одсто 2024. и 6,3 одсто 2025/.

Раст обима инвестиција и трговине требало би да се позитивно одрази на број запослених лица, а уз боље пословне прилике у области индутрије, трговинске али и у појединим услужним дјелатностима, били би створени услови за раст броја запослених лица.

Тиме би у наредној години укупан број запослених лица у БиХ могао бити увећан око 1,5 одсто у односу на претходну години, док би се већи обим пословне активности требао одразити на плате, тако да би просјечна нето плата у 2023. години могла бити номинално увећана око 3,1 одсто.

Уз повољну пословну климу у БиХ се очекује повећање броја запослених лица у периоду 2024-2025. године од 1,6 до 1,7 одсто у односу на претходну годину, уз истовремено смањење броја незапослених лица, али и наставак увећања нето плата од 3,2 до 3,3 одсто.

У БиХ се, према пројекцијама ДЕП-а, наредне године очекује стабилнији раст цијена који је везан за смањење спољних притисака на цијене.

“Овај спорији раст инфлације одражава оштар пад цијена сирове нафте које би од 2023. године могле имати силазни тренд све до краја пројекцијског периода. Европска централна банка у својим пројекцијма предвиђа да би цијена сирове нафте у наредној години могла бити нижа за 11,7 одсто. Очекује се и смањење цијена хране у посматраној години, а инфлација у еврозони би могла бити износити 2,1 одсто”, наводе из ДЕП-а.

Ако се осим наведених екстерних фактора узму у обзир стабилне цијене хране и комуналија, у БиХ се у 2023. години може очекивати инфлација од 1,8 одсто.

Пројекције инфлације у БиХ у периоду 2024-2025. године такође су засноване на нижим цијенама сирове нафте на свјетском тржишту енергената, као и хране без значајнијих промјена цијена комуналија.

ЕЦБ предвиђа да би инфлација у еврозони могла износити 1,9 одсто у 2024. години уз смањење цијена сирове нафте за 6,2 одсто у односу на претходну годину.

Пројекције Свјетске банке указују да би индекс цијена хране могао бити мањи око један одсто, тако да се на основу наведеног у БиХ може очекивати умјерен раст цијена у 2024-2025. години од 1,5 до 1,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана