У мртвачницама широм бивше Југославије више од 4.000 тијела чека на идентификацију

Танјуг
У мртвачницама широм бивше Југославије више од 4.000 тијела чека на идентификацију

БЕОГРАД – Представници комисија за нестале Србије и Црне Горе и Института за нестала лица БиХ договорили су се данас у Београду да у циљу постизања нових резултата акценат ставе на индентификацију више од 4.000 тела и дијелова тијела смјештених у мртвачницама широм региона гдје се још трага за 9.863 људи.

Предсједник српске Комисије за нестале Вељко Одаловић, предсгедавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Мујо Хаџиомеровић и предсједник Комисије за нестале Црне Горе Драган Ђукановић након сатанка рекли су новинарима да су задовољни међусобном сарадњом али да изостају активност надлежних из Хрватске и Приштине који не покрећу ни састанке скоро три године односно годину и по.

Одаловић је изразио жаљење што је питање несталих на КиМ заробљено и што се ништа не ради иако је дијалог требало да му да нову динамику.

-У Бриселу је заробљено и питање несталих ... (премијер привремених институција у Приштини Аљбин) Курти га је ставио у фиоку, немамо активности на терену а имамо десетине локација о којима смо сазнали од међународних и наших извора, породица, грађана .. То је озбиљан проблем - рекао је Одаловић.

У мртвачницама широм бивше Југославије је више од 4.000 тијела или делова тијела, али сва тела нису из сукоба, рекао је он.

-Желимо да направимо ревизију тела у мртвачницама. У Хрватској их има више од 900,  у Приштини више од 350, а у Србији 210 којима није утврђен идентитет - рекао је Одаловић који је као важно оцијенио потребу да се задржи континуитет састанака.

-У Црној Гори их нема, код нас је део тела допливао Савом и Дунаовм и на Лешћу имају још 22 посмртна остатка без идентитета - рекао је Одаловић.

Додао је да се у том циљу ради на унапређењу модалитета као би породице добијале податке.

Одаловић је навео да то што нема састанака са Хрватском страном представља посебно питање.

-Застој у сарадњи са Хрватском је неразуман, Хрватска има три захтева према нама које смо припремили, да одемо на три локације позивамо их да дођу да претражимо то што их интересује, а ни ту немамо договор - рекао је Одаловић.

Ђукановић је рекао да очекује да наредне године акценат буде на н.н лицима из мртвачница и да се нада да ће поступак бити успјешан као и објава регионалне базе података за све нестале у региону која је, како је подсјетио, презентована у Хагу прошлог мјесеца.

-  Радимо на протоколу о сарадњи са Србијом, а са БиХ је завршен -рекао је Ђукановић.

Хаџиомеровић је навео да их све вежу мајке које плачу и у Србији и БиХ и Црној Гори. 

-То нам је мотив више, не смијемо се уљуљкати. Наши резултати јединствени су у свијету. Пронашли смо 75 одсто несталих а то су велике цифре - 40.000 несталих. Али, пред нама је још много посла - рекао је он и додао да ће ово бити највјероватније пример другим сусједима да прихвате постигнуто.

Одаловић је додао да проблем прави и погрешна идентификација обављена класничним методама.

Хаџиомеровић је додао да у БиХ добру сарадњу прижељкују и са осталим сусједима. Каже да додатно охрабрује споразум који ће омогућити улазак у архиве министарства одбране али и да би процесу допринијела набавка најмодернијих скенера какви постоје у Канади који су им помогли да пронађу све старосједиоце.

 

Састанку су присуствовали и представници Међународног комитета Црвеног крста и Међународне комисије за нестале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана