У Костајницу стигла четири стамбена контејнера за најугроженије

Срна
У Костајницу стигла четири стамбена контејнера за најугроженије

КОСТАЈНИЦА- Четири стамбена контејнера намијењена за најугроженије људе у земљотресу у Костајници стигла су данас у ову општину.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да су Влада Републике Српске и премијер Радован Вишковић још једном показали велику одговорност према грађанима Костајнице, коју је крајем децембра прошле године погодио земљотрес.

- Предсједник Владе је из текућих резерви премијера одлучио да купи три контејнера за породице чији објекти нису условни за даље коришћење - рекао је Новитовић новинарима након што су данас у Костајницу допремљена четири стамбена контејнера, од којих је један поклонило предузеће "Економик" из Сребренице.

У ове контејнере, који су постављени на општинско земљиште, биће смјештене породице чији су објекти неусловни за живот.

Новитовић је рекао да ови стамбени контејнери пружају довољан комфор у ситуацијама послије земљотреса.

Начелник општине Костајница Никола Јањетовић захвалио се премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, Цивилној заштити и власнику предузећа "Економик" који су обезбиједили четири контејнера који су у овом моменту пријеко потребни.

- Тренутно немамо потребу за додатним контејнерима јер имамо обезбијеђене и друге капацитете, али сваки дан тло подрхтава, појављује се додатна штета на објектима тако да у неком наредном периоду, нажалост, мислим да ће бити потребе - рекао је Јањетовић.

Он је поновио да у првим данима након земљотреса Костајница не би могла урадити ништа без помоћи Републичке управе Цивилне заштите.

Сувласник компаније "Економик" Бојан Ранкић рекао је да је ова компанија донирала један контејнер и да ће се трудити и у наредном пероиду да помогне свакој локалној заједници.

- Ријеч је о стамбеним моделима контејнера који су намјенски произведени за овакве ситуације. Имају уграђено купатило са комплетном санитаријом и намјештај са креветима и кухињом - навео је Ранкић.

Кућа Југославе Вујасин тешко је оштећена у земљотресу и она је захвалила Влади Српске и премијеру који је помогао да добије "кров над главом".

- Кућа се урушила у земљотресу и од тада спавам код рођаке. Много ми значи што је Влада Српске помогла - рекла је она.

Након постављања контејнера, слиједи прикључивање на водоводну, канализациону и електромрежу, након чега ће најугроженије породице бити усељене.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је раније да су три стамбена контејнера набављена из средстава буџетске резерве премијера, а један је донирало предузеће које их производи.

- То су контејнери који, осим стамбеног дијела, имају купатило и грејно тијело, што значи да имају струју и воду. Путем Цивилне заштите у те контејнере биће убачени кревети са душецима, тако да ће, када стигну у Костајницу, бити стављени на располагање оним којима су најпотребнији да у ове хладне дане добију смјештај - рекао је Вишковић јуче у видео-поруци.

Он је истакао да се ти контејнери успјешно израђују у Републици Српској и испуњавају све стандарде, као и услове енергетске ефикасности и могу служити за становање без неких посебних проблема.

Премијер Српске захвалио је фирми која израђује те контејнере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана