У карантину на НС сајму тв, wifi, стонотениски столови...

Тањуг
У карантину на НС сајму тв, wifi, стонотениски столови...

НОВИ САД - У карантину на Новосадском сајму, где ће бити смјештени грађани заражени корона вирусом са благом клиничком сликом, обезбјеђено је 1.000 кревета, а пацијенти ће на располагању имати и телевизоре, wi-fi мрежу, туш кабине, стонотениске столове...

На Новосадском сајму у току је послједње чишћење и дезинфекција, након чега ће простор бити спреман да прими и прве пацијенте, каже за Тањуг у видео телефонском разговору преко Вајбера градоначелник Новог Сада и командант Градског штаба за ванредне ситуације Милош Вучевић.

"Сређујемо простор на Новосадском сајму, набављамо све што нам се каже да је неопходно, снабдјевамо опремом како би све могло да функционише. Да ли ће то бити сутра увече оспособљено или у сриједу ујутро, да не прецизирамо. Све ће бити јасније након данашњег састанка са покрајинским секретаром за здравство Зораном Гојковићем, представницима Војске, Новосадског сајма, логистике и свих других који су укључени у овај дио посла", каже Вучевић.

Каже да је град урадио све што је било потребно како би се сајам оспособио, а да ће даље управљање зависити од здравствене струке.

Градоначелник каже да се током опремања сајма водило рачуна о разним аспектима смештаја, попут, како наводи, оброка.

"Мора да се обезбеди редовно снабдевање храном, да та храна буде пакована у једнократни есцајг, као у авионима ланч пакети. Обезбедили смо трпезарију да би људи имали где да ручају и морамо да водимо рачуна и о јеловнику. То су можда на први поглед баналне ствари, али животно битне", наводи Вучевић.

Додаје да се не сме занемарити питање вјероисповести, алергија и слично, због чега се јеловник мора кориговати за сваког пацијента.

Каже да су осим кревета обезбјеђени и пропратни комади намештаја, за боксове у карантину.

"Морали смо да набавимо ормариће пошто тога више није било. Да свака соба има свој чивилук, свој сто и четири, пет столица, да набавимо телевизоре, да обезбедимо, проширимо њифи, да обезедимо стонотениске столове, друге садржаје, тушеве", рекао је Вучевић.

Он додаје да је обезбеђено 2.000 посетљина, тако да сваки кревет има најмање две постељине, како би хигијена била очувана.

Вучевић је поново апеловао на људе да остану код куће и да схвате озбиљност ситуације.

"Рекао бих да део људи, мање људи, не разуме да ћемо пропорционално више пунити сајам тиме што имамо пуније паркове и тргове. И да људи не разумеју и терају инат. Морају да буду свесни да ће то све да утиче на пуњење сајма и преливаће се на инфективну клинику. Зашто неко мисли да су Италија и Шпанија на другој планети. Немојте да излазите на улице, много вам је пријатније у становима и кућама", апелује Вучевић.

Каже да су Новосађани у највећој мери дисциплиновани, али да има дио грађана који својим понашањем практично продужавају ванредно стање.

"Све ово што смо роштиљали у суботу, шетали, све ће то да нам се прелије на Сајам", упозорава Вучевић.

Упитан да ли ће бити издата наредба или препорука о укидању вјерских окупљања, имајући у виду да стижу ускршњи празници, што би могло да резултира окупљањем већег броја људи у затвореном простору, Вучевић апелује на све, па тако и на вјернике, да поштују наредбе које је издала држава и које се односе на све грађане Србије.

"Апелујем на све заиста, па тако и вернике, да поштују правила која је држава прописала. Мислим да је и Црква донела нека правила која би требало да уреде та правила понашања и да би верници то требало да примењују. Мислим да ћемо овај пут Васркс, и по једном и по другом календару, морати да прославимо, обележимо у једном другачијем амбијенту него што је то уобичајено. Јер ситуација и стање није редовно", рекао је Вучевић.

Подсетивши да је данас један од српских православних епископа преминуо, Вучевић је истакао да вирус не бира никога, односно не прескаче никога.

Он је још једном замолио све грађане, па тако и вернике, да разумеју околности, оцењујући да није моменат да се Ускрс обележи онако како то верници иначе раде.

"Верујем да ће и СПЦ и Римокатоличка и Протестантска црква, ускршње празнике обележити на начин да чувају здравље и животе свих верника и својих црквених великодостојника", рекао је Вучевић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана