У јуну у БиХ три пута више илегалних миграната него у мају

Танјуг
У јуну у БиХ три пута више илегалних миграната него у мају

САРАЈЕВО - Служби за послове са странцима у јуну је пријављено 1.555 илегалних миграната, што је три пута више него у мају, када их је пријављено 514, наводи се у Информацији о стању у области миграција у БиХ за јун, коју је данас усвојио Савет министара и доставиће је Предсједништву БиХ.

У Информацији коју је сачинило Министарство безбједности БиХ наводи се да је у јуну прошле године пријављено за 26 одсто мање илегалних миграната у односну на исти мјесец ове године.

Највише пријављених илегалних миграната дошло је из Авганистана - 512, затим Пакистана 348, Бангладеша 255, Марока 121 и Ирака 93.

У првом полугодишту ове године од укупно 6.641 илегалног мигранта који су пријављени Служби за послове са странцима 5.207 је изразило намјеру да поднесе захтјев за азил, а захтјев су поднијела 162 мигранта.

Највећи број захтјева за азил у БиХ у овом периоду поднијели су држављани Ирака, Авганистана и Турске.

Међу кључним изазовима у борби против илегалних миграција и у наредном периоду су јачање институција БиХ, првенствено Граничне полиције, онемогућавање илегалних улазака на дијеловима на којима је забиљежен највећи миграциони притисак, кадровско и материјално-техничко јачање капацитета свих безбједносних агенција.

Утврђивање идентитета илегалних миграната и злоупотреба система азила, као и процесуирање миграната који су починили прекршајна и кривична дјела, кључни су изазови за наредни период.

БиХ остаје посвећена јачању сарадње са државама на западнобалканској рути уз унапређење билатералне сарадње институција и агенција које се баве миграционим и безбједносним питањима БиХ и држава ЕУ, као и наставку сарадње са међународним агенцијама, саопштио је Савјет министара.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана