У Гацку откривен нелегални споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ

ГС
У Гацку откривен нелегални споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ

ГАЦКО - Споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ, у Кули у општини Гацко, изграђен и сада дограђен, без дозволе локалних власти , данас је откривен.

Због овог догађаја негодују у Борачкој организацији општине Гацко, а из локалне управе најављују да ће све што је незаконито саграђено бити уклоњено, преноси РТРС.

Градња Спомен обиљежја у Кули траје од 2013. године, а 2018. је додата спомен чесма, између осталог намијењена , како је тада речено "свим погинулим, несталим и умрлим Бошњацима овог краја у различитим историјским периодима".

Данас је на том мјесту обиљежено и 29. година од формирања гатачког батаљона "Шарган" такозване Армије БиХ.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић, који је био посебан гост на скупу у Кули, не види ништа спорно у томе да се овакви споменици праве без дозволе.

- Не можемо довјека чекати дозволе, онако како нису могли довијека чекати да се престану негирати ратни злочини и славити злочинци, проблем праве они који не дају дозволе, а требају дати, проблем праве они који негирају ратне злочине и славе злочинце, па нека се не чуде када патриоте направе без дозволе споменик у свом мјесту на својој земљи - истакаоје Бакир Изетбеговић.

Начелник општине Огњен Милинковић рекао је да је налазом инспекције утврђено да не постоје законом прописане дозволе за његову градњу и да је један његов дио споран.

-Оно што је спорно, биће уклоњено -рекао је Милинковић, те додао да никакав захтјев за изградњу споменика није поднесен.

Милинковић је поручио да није потребно подизати тензије нити ширити мржњу, те да општина чини све у корист добрих међусусједских односа, јавила је Срна.

Предсједник Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине Слободан Илић осудио је данашњи комеморативни скуп припадницима такозване Армије БиХ у гатачкој Мјесној заједници Кула.

Илић је рекао да је јединствен став бораца источне Херцеговине да 20 година од завршетка рата није добро овакве скупове претварати у догађаје одакле ће се чути непримјерене поруке, те да је недопустиво да Срби од жртве постају агресори.

-Не можемо прихватити оваква дешавања са којих се чују пријетње и подсјећа на задњи рат. Осуђујемо сваки догађај са кога се упућују пријетње Србима -рекао је Илић.

Он је истакао да је свака порука која на неки начин Србе дискриминише за страдања прекрајање и фалсификовање историје, те да Борачка организација то не прихвата и осуђује.

Илић каже да изградња споменика на своју руку и поруке које се тамо могу прочитати нису добронамјерне и да су за сваку осуду, те да не зна да се иједан инцидент десио повратницима у Херцеговини, што се не може рећи за српске повратнике у ФБиХ.

-У ФБиХ свакодневно видимо рушење гробља, скрнављење вјерских објеката. Према томе, не можемо прихватити оваква дешавања са којих се чују пријетње и подсјећања на задњи рат - рекао је Илић.

Он је указује да је јединица "Шарган" формирана у Мостару и да нема ништа заједничко са Гацком, осим ако су њени припадници поријеклом из те општине.

Илић је осудио и то што на подручју Гацка постоје три споменика припадницима такозване Армије БиХ, а у ФБиХ нема ниједан споменик српским борцима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана