У ФБиХ тестирано 267 лица, потврђена 23 нова случаја

Срна
У ФБиХ тестирано 267 лица, потврђена 23 нова случаја

САРАЈЕВО – У ФБиХ у протекла 24 часа тестирано је 267 лица, при чему су потврђена 23 нова случаја заражених вирусом корона, изјавио је члан Федералног штаба цивилне заштите Давор Пехар.

Пехар је на конференцији за новинаре изнио податак да је до сада у ФБиХ укупно тестирано 4.038 лица, при чему је присуство вируса потврђено код њих 439, од којих је тренутно активно око 404 пацијента.

Међу позитивним, према Пехаровим ријечима, 55 одсто чине жене, а 45 одсто мушкарци.

Говорећи о здравственом стању пацијената, Пехар је навео да је хоспитализовано 59 позитивних пацијената, од којих је пет теже обољело и они су на респиратору.

- До данас имамо 21 потврђен смртни случај у ФБиХ - 11 жена, и 10 мушкараца - рекао је Пехар, који је директор Завода за јавно здравство ФБиХ, и додао да је 62 одсто, односно 13 преминулих лица из добне групе преко 65 година.

Члан Кризног штаба федералног Министарства здравства Горан Черкез поновио је да већи број људи заражених вирусом корона имају изузетно благе симптоме, дио је са асимптоматским проблемима, док је дио са јако тешким проблемима.

- Тешка стања могу јако брзо да се искомпликују, некада у току дана, а некада у пар сати. Сви морамо бити свјесни да се ради о озбиљном проблему и да не потцјењујемо болест - истакао је Черкез.

Черкез је додао да корона није блага болест која ће сама проћи и да сви морају бити спремни на дужи период борбе против овог вируса.

Он је указао и на проблем да је због физичке неактивности и стреса додатно угрожено здравље свих становника.

Члан Кризног штаба федералног Министарства здравства и шеф Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство ФБиХ Сањин Муса истакао је да вирус корона све више циркулише међу становништвом.

Наводећи да је све више тестираних, Муса је рекао да је осим тестова за потврђивање вируса циљ да се раде серолошки тестови који ће дати додатну слику о томе који су пацијенти имали благе симптоме, а који тежу слику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана