У ФБиХ спремају још један одговор на јачање МУП-а Српске: Резервни састави војске и граничара гарант новог хаоса

Дарко Момић
У ФБиХ спремају још један одговор на јачање МУП-а Српске: Резервни састави војске и граничара гарант новог хаоса

Бањалука - Послије усвајања измјена Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске и најаве формирања резервног састава МУП-а РС и одговора из СДА у виду иницијативе да и ФБиХ добије резервни састав полиције, остале политичке партије из ФБиХ намјеравају да предложе оснивање резервног састава у свим агенцијама на нивоу БиХ.

То би практично значило да би резервни састав требало да добије Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА), Гранична полиција БиХ, али Оружане снаге, о чему је јуче индиректно говорила и министарка одбране БиХ Марина Пендеш. Она је додуше само рекла да би ОС БиХ требало да утемеље резервни састав што “БиХ тренутно није у могућности”. Међутим, судећи по ријечима функционера појединих федералних партија, оваква идеја могла би да буде претворена и у службену иницијативу.

Из Српске стиже одговор да би права поплава резервних састава могла да изазове нови безбједносни хаос у земљи.

Лидер Наше странке и посланик у Парламенту БиХ Предраг Којовић каже да “уколико постоји објективна потреба за формирањем додатних снага у саставу полиције у цијелој БиХ, онда је такав приједлог требало изнијети и аргументовати на сједници заједничког парламента, а не на ентитетском законодавном тијелу”.

- Да будем сасвим јасан, ако нам је потребан резервни састав полиције, како бисмо се боље позабавили проблемом проласка миграната кроз нашу земљу, онда та одлука треба и мора да буде донесена у Парламенту БиХ. Све самосталне одлуке нижих органа о том питању немају и не могу имати за циљ рјешење мигрантског проблема, него креирају сасвим нови и далеко тежи проблем - каже Којовић за “Глас”.

Потпредсједник Главног одбора СДП-а БиХ Војин Мијатовић каже да, иако се за сада ради само о вербалној милитаризацији, сматра да нема потребе за формирањем резервних састава полиције ни у РС, ни у ФБиХ, али износи конкретнији приједлог од Којовића.

- Ако је мигрантска криза разлог за формирање резервних састава, онда је рјешење да се умјесто МУП-а РС или федералног, односно кантоналних МУП-ова, формира резервни састав Граничне полиције БиХ и тако ојача контрола границе и онемогући прилив илегалних миграната - каже Мијатовић за наш лист.

Он додаје да је на сједницама органа СДП БиХ било и приједлога да се формирају резервни састави Оружаних снага БиХ или СИПА, али да ниједан од тих приједлога још није преточен у званичну иницијативу.

С друге стране, посланик Уједињене Српске и члан Одбора за безбједност НСРС Костадин Васић каже да све странке из Сарајева, без обзира на то како се зову и ко их представља, имају заједнички циљ, а то је растакање и удар на Републику Српску.

- И те најаве формирања резервних састава у свим могућим безбједносним агенцијама су знак њиховог координисаног, али и лицемјерног дјеловања. Лицемјерног зато што неће добити подршку РС, али прије свега зато што у ФБиХ и даље функционишу “зелене беретке”, “шеве”, “патриотске лиге”, муџахедини, а АИД ни дана није прекидао свој рад - каже Васић.

Парламент ненадлежан

 

Костадин Васић истиче да је основни циљ иницијатива за формирање резервних састава у свим агенцијама само у томе да се осујети најављено формирање резервног састава МУП-а РС, додајући да апсолутно не види потребу за било каквим јачањем недејтонских институција.

- Као прво, Парламент БиХ није надлежан да доноси било какве одлуке у вези са структуром и саставом МУП-а, а као друго, пошто су и ГП и СИПА и ОС БиХ недејтонске институције, свако противљење јачању тих институција је директна подршка Дејтонском мировном споразуму - објашњава Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана