У ФБиХ "дан независности" у Српској дан сјећања на страдања и прогоне

ГС
У ФБиХ "дан независности" у Српској дан сјећања на страдања и прогоне

САРАЈЕВО - У ФБиХ, данас, 1. марта, послављају "дан независности", док у Републици Српској овај датум представља дан злочина, страдања и прогона и подсјећање на нелегитимни референдум одржан уз противљење српског народа.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да 1. март за Српску и њене грађане није празник, те да је ријеч о дану сјећања на страдања и прогон.

Вишковић је рекао новинарима да је тог датума прије много времена убијен српски сват на Башчаршији у Сарајеву, те рањен свештеник.

-Не можемо да славимо погибију наших људи -рекао је Вишковић.

Из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Сребреница саопштено је да за ове породице у Српској 1. март представља дан злочина, јер је тог датума 1992. године на сарајевској Башчаршији убијен српски сват Никола Гардовић и почело српско страдање, те да је срамота што Бошњаци у БиХ тај дан славе као празник.

У саопштењу, које је потписао предсједник Организације Бранимир Којић, истиче се да 1. март за породице погинулих никад неће бити никакав празник, јер је то дан када су почела српска страдања, прво у Сарајеву, а онда широм БиХ.

- Први март може бити једино дан жалости у БиХ, а никако независности -рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Додаје да је , с обзиром на то да постоје они који жалост славе, тешко не пожељети бити независан од њих.

- Стога, срећан дан независности ФБиХ. Или још прецизније, дан независности пет и по кантона - написао је Ковачевић на свом "Твитер" налогу.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да је 1. март почетак етничког чишћења сарајевских Срба, а обиљежавање тог датума у ФБиХ као "дана независности" је најгора врста провокације и увреде не само за сарајевске Србе, већ за цјелокупни српски народ.

Вулићева је истакла да Сарајево данас слави што у том граду нема Срба и то им је, нажалост, празник и највеће достигнуће.

- На данашњи дан 1992. године, испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је била иницијална каписла за грађански рат у БиХ. Свако помињање 1. марта у БиХ Србе подсјећа на почетак трагичног ратног сукоба - истакла је Вулићева.

Она је нагласила да је Сарајево данас готово етнички очишћено од Срба и постало град у којем Срби немају право на живот иако су ту рођени, одрасли, радили и градили.

Вулићева је подсјетила да је 1. марта одржан и референдум о независности БиХ на којем је око 62 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из СФРЈ и донесена је нелигитимна одлука против српског народа и његових интереса.  

- Обиљежавање овог црног датума за нас из Републике Српске је не само неприхватљиво, већ и сулудо. Славити смрт, убијање, паљење је морбидно. Зато је сигурно и да до закона о празницима у БиХ никад нећемо доћи, никад нећемо имати јединствене празнике у БиХ, јер Бошњаци славе чињеницу да су Србе из Сарајева протјерали, што им је дугрочно циљ да ураде и на цијелој територији БиХ - нагласила је она.

Обиљежавање

У ФБиХ данас је рганизован низ манифестација. Чланови Предсједништва БиХ  Жељко Комшић и Шефик Џаферовић су поводом такозваног дана независности посјетили Шехидско мезарје Ковачи у Сарајеву истакавши да је мезарје "показатељ колико је скупо плаћена независност".

Бањац: БиХ је неодржива земља

Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац сматра да међународна заједница треба да констатује да је БиХ неодржива државна заједница и да онда Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/ постану самосталне државе.
"Уколико члан Председништва БиХ Жељко Комшић жели интервенцију међународне заједнице, поручујем му да и ја то желим, али тако што ће међународна заједница констатовати да БиХ није функционална земља, те да би много боље функционисали као комшије и сарадници на питању економских односа", рекао је Бањац Срни.

Према његовим ријечима, Комшић очигледно неће да схвати да народи у БиХ треба да одлучују о својој судбини и никаква интервенција међународне заједнице неће довести до помирења, суживота или до развоја једне земље, државне заједнице БиХ.

"Само распиривање мржње, односно постављање ствари да су једни криви, а други нису, не укључујући објективност цијеле ситуације која се дешавала у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године, говори о ситуацији да је БиХ неодржива земља", навео је Бањац.

Он сматра да је БиХ земља која је давно требала да престане да постоји, односно да таква никада и није могла бити формирана.

"Експериментални пројекат међународне заједнице сада је више него јасно промашен", истакао је Бањац.

Он каже и да му је жао што толика мржња постоји у бошњачком корпусу, а поготово код Комшића.

"Један сам од људи чији су чланови породице убијени у Сарајеву. Нека објасни то Комшић и онда ћемо моћи да причамо даље", нагласио је Бањац.

Он каже и да је сада више него јасно да бошњачки политичари и елита не желе мир у БиХ, не желе да дође до помирења, већ желе да распирују мржњу која већ деценијама постоји.

"Српски народ је уназад педесет-шездесет година пуно прошао, поготово у Другом свјетском рату, а Комшић се није удостојио да се, на примјер, поклони жртвама Јасеновца, што је веома занимљиво", навео је Бањац.

Меморијални центар Сребреница објавио је налазе свог "истраживачког пројекта" о детаљима расправа и одлука Скупштине српског народа у БиХ, потоње Народне скупштине Српске од 1991. до 1996. године.

Комшић је поводом тога позвао на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, законом који ће омогућити посебан статус јединице локалне самоуправе Сребреница и законским оквиром о, како је навео, лустрацији којим ће онемогућити онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права и ратним злочинима да обављају јавне функције.

Он очекује да међународна заједница наметне нека од поменутих рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана