У будућем Савјету министара сигурни само Тегелтија и Беванда

Дарко Момић
У будућем Савјету министара сигурни само Тегелтија и Беванда

Бањалука - Званични кандидат СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија једини је сигуран будући члан тог тијела из Републике Српске, док се имена будућих министара спољне трговине и економских односа, транспорта и комуникација, те министра за људска права и избјеглице још увијек не знају.

Према сазнањима “Гласа Српске”, актуелни шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац има амбицију да замијени шефа СДС-а Мирка Шаровића на челу министарства спољне трговине и економских односа, али ту постоји одређени проблем јер би одласком Кошарца у министарску фотељу, СНСД изгубио важног посланика у Представничком дому.

Извор “Гласа” добро упућен у збивања на политичкој сцени каже да се не зна ко ће у преостале двије министарске фотеље, али да је ноторна глупост оно што су објавили поједини медији да би предсједник Народне скупштине РС и лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић могао у фотељу министра транспорта и комуникација.

- Уколико би се то десило, Чубриловића би у посланичким клупама замијенио Боривој Обрадовић који је остао у ДНС-у и који важи за једног од најближих сарадника шефа бањалучког ДНС-а Милана Радовића, а тиме би ДЕМОС спао на три посланика и не би више имао посланички клуб - објашњава наш извор.

Када је ријеч о будућим министрима из реда Хрвата, извор “Гласа Српске” из ХДЗ-а БиХ каже да је готово сигурно да ће на челу министарства финансија и трезора које је поново припало Хрватима остати актуелни министар Вјекослав Беванда, док имена будућих хрватских кадрова на челу министарстава цивилних послова и правде нису позната. Иако се шпекулише да би актуелни министар правде Јосип Грубеша могао да остане у тој фотељи, наш саговорник каже да ни то није сто одсто сигурно без обзира на то што Грубеша слови за оданог страначког војника.

- Нису тачне ни спекулације да би актуелни предсједник ФБиХ Маринко Чавара могао да замијени Адила Османовића на челу Министарства цивилних послова, јер је много реалније да ће Чавара остати на садашњој функцији зато што замјеница предсједника ХДЗ-а Борјана Кришто не подржава амбиције актуелне шефице Клуба Хрвата у Дому народа Лидије Брадара која жели да иде на функцију предсједнице ФБиХ - тврди наш извор из врха ХДЗ-а БиХ.

Што се тиче Бошњака којима су припали ресори спољних послова, одбране и безбједности, шпекулише се да лидер СДА Бакир Изетбеговић себе види у фотељи шефа дипломатије умјесто Игора Црнатка, док би министри одбране и безбједности могли да буду кадрови ДФ-а и СББ-а.

Али све те комбинације, народски речено, не пију воду док не буде покренута процедура именовања новог Савјета министара за шта је потребно да прво Предсједништво БиХ донесе одлуку о именовању мандатара, па да он прође све провјере и консултације са парламентарним партијама. Тек након тога би Представничком дому требало да предложи састав новог Савјета министара и то у складу са страначким договором, без уплитања самог предсједавајућег.

Замјеници министара

Лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић прецизирали су и коме припадају функције замјеника министара у будућем Савјету министара.

Срби би требало да буду замјеници министара одбране, безбједности и цивилних послова, Хрвати у фотељама замјеника министара спољних послова, транспорта и комуникација, за људска права и избјеглице, те министра одбране који једини има два замјеника, а Бошњаци би требало да буду на функцијама замјеника министара правде, финансија и трезора, те спољне трговине и економских односа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана