У Бијељини рекордан број нових случајева вируса корона, обољели и љекари: Због једног дружења број заражених се за дан удуплао

Милијана Латиновић
У Бијељини рекордан број нових случајева вируса корона, обољели и љекари: Због једног дружења број заражених се за дан удуплао

БИЈЕЉИНА - На подручју Семберије и Мајевице током протеклог дана регистрован је 21 нови случај заражених вирусом корона, од којих 17 из града Бијељина, а да је стање веома озбиљно, према ријечима градоначелника Миће Мића, показује то да је број заражених за један дан скоро једнак укупном броју заражених у протекла четири мјесеца.

Међу новозараженима су четири здравствена радника.

Од почетка пандемије у Бијељини је регистровано укупно 50 заражених вирусом корона.

- Дошло је до опуштања, а како смо погранични град људи долазе из других мјеста, па је дошло до ширења вируса. Аплеујемо на грађане да се суздрже од прихватних журки и да сви локали који раде да поштују правила и радно вријеме. Једно дружење је изазвало заразу код оволиког броја људи. Нећемо пооштравати мјере, али ћемо радити зачајније на поштивању оних мјера које су на снази - рекао је Мићић.

У Бијељини је заражено и укупно седам медицинских радника, јер је раније потврђена зараза код три љекара.

-Све се десило ван здравствених институција и Ковид-19 није ушао у болницу. Запослени су били на годишњем одмору када су се заразили. У болници су сви тестирани и сви су негативни на корона вирус - казала је директорка Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини Милица Ловрић.

Казала је да је један од љекара био на специјализацији у Србији и донио вирус.

- Људи имају право да се крећу ван радног времена, то је њихова одговорност. Имају право да се друже. У болници сви здравствени радници имају потребну опрему да заштите себе и пацијенте - казала је Ловрићева.

У Ковид дијелу тренутно је смјештено 11 пацијената и већина их има упалу плућа.  

Ловрићева је нагласила да сваки пацијент који улази у болницу прво буде тестиран, а у пуном капацитету раде од 1. јула.

За сада нема обољелих здравствених радника у Дому здравља Бијељина.

И епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић потврдила је да Ковид-19 није ушао у здравствене установе у Бијељини.
- Ради се о заражавању здравствених радника које се десило изван здравствене установе, на некаквим манифестацијама и јако је битно да је то препознато на вријеме, да се не прошири даље унутар здравствене установе и да се не преноси на друге здравствене раднике, ни на пацијенте у здравственој установи.То је кључни моменат - рекла је Аћимовићева новинарима у Бијељини.

Она је додала да се увијек може десити да се неко зарази, али је кључно да се то на вријеме препозна и да се заустави.

Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство посјетили су данас Дом здравља и Болницу "Свети врачеви" у Бијељини како би провјерили ситуацију, с обзиром на већи број обољелих него што је овај град до сада имао.

- Бијељина је дужи период имала доста стабилну ситуацију, без значајног повећања обољелих и морамо испратити о чему се ради - рекла је новинарима Аћимовићева.

Према њеним ријечима, ријеч је о стандардној ситуацији која је иста готово свуда у Републици Српској, као и у свијету, да је основни начин ширења вируса корона на јавним окупљањима и у ситуацијама када се не испоштују епидемиолошке мјере које су препоручене.

- Најефикасније ширење вируса је на окупљањима у затвореним просторима, на разним прославама, спортским манифестацијама, на сахранама, славама, гдје не испоштујемо физичку дистанцу, не носимо маске и гдје се хигијена руку и респираторна хигијена не одради како треба - навела је Аћимовићева.

Да би се спријечила драматична ситуација и да се не би изгубила контрола над епидемиолошком ситуацијом, она је као кључно истакла да је сваки грађанин одговоран и да свако треба да размишља о свом здрављу, поредећи то са опрезом са којим људи прелазе улицу, бирајући како ће се понашати да би били безбједни.

Зворник: Још девет обољелих

У посљедња 24 часа још девет особа са подручја града Зворника позитивно је на вирус корона, подаци су Хигијенско-епидемиолошке службе зворничког Дома здравља.

Од 8. јуна до данас укупно је тестирано 910 лица, а присуство вируса је утврђено код 92 особе.

- Од овог броја узастопна два негативна теста имало је 28 особа, које су упућене у кућну изолацију у трајању од 14 дана. Резултати се чекају за 37 лица - наведено је у саопштењу.

У изолованом ковид одјељењу Опште болнице Зворник смјештено је осам пацијената, чиме су примарни капацитети ове здравствене установе за смјештај лица са средње тешким и тешким симптомима попуњени.

Из ове здравствене установе потврдили су да су сви пацијенти релативно доброг стања, без значајно повишене тјелесне температуре.

Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Зворник позитивна лица без или са блажим симптомима упућује у кућну изолацију.

У зависности од даљег развоја епидемиолошке ситуације у функцији ће бити стављен карантин у фискултурној сали Основне школе у Каракају, за заражена лица који немају могућност кућне изолације.

Због повећаног броја заражених, у Зворнику су појачане контроле ношења маски у затвореном простору и у јавном превозу, као и поштовања других мјера надлежних органа.

Нови објекат Дјечијег вртића "Наша радост" почеће да ради у понедјељак, 6. јула, уз примјену свих прописаних мјера.

Градски штаб за ванредне ситуације Зворник апелује на грађане да се придржавају превентивних мјера, те да због заштите сопственог и здравља других, одржавају физичко растојање од два метра, а у затвореном простору да носе маске и редовно одржавају личну хигијену.

Фоча: Погоршана епидемиолошка ситуација

Фочански Општински штаб за ванредне ситуације оцијенио је на данашњем састанку да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Горњег Подриња и Херцеговине, о чему говоре подаци здравствених установа, те да је потребно свима скренути пажњу на ношење заштитне маске, држање растојања и сталну дезинфекцију.

На подручју општине Фоча двије особе су позитивне на вирус корона, и то без симптома, па су у кућној изолацији, а у изолацији је и 13 њихових контаката, док је на лијечењу у Универзитетској болници Фоча седам пацијената из околних општина заражених короном.

Помоћник директора Универзитетске болнице Марија Петровић каже да су пацијенти из Вишеграда, Рогатице, Новог Горажда, Берковића, Билеће и Невесиња.
- Троје је са тежом, а четворо са средње тешком клиничком сликом - рекла је Петровићева.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић каже да је тестирано седам контаката особа позитивних на корону и резултати су негативни, док су јутрос узети брисеви још четири контакта и резултати се очекују у току дана.

Ристановић истиче да се у регији повећава број заражених, што су забрињавајући подаци.

- Грађанима савјетујемо да телефонски заказују прегледе и да поштују термине да се не би стварале гужве. И даље имамо амбуланту за акутне респираторне инфекције, тако да све особе које имају температуру прегледамо посебно и оне не улазе у зграду Дома здравља - рекао је Ристановић. Он је препоручио свима који примијете да имају повишену температуру да не иду на посао, већ да се јаве породичном љекару.

Општински штаб за ванредне ситуације упозорио је трговце, угоститеље и власнике осталих продајних објеката да се радници и купци морају строго придржавати ношења маски и других обавезних мјера заштите.

Начелник општине Радисав Машић истиче да је посебно забрињавајуће што је вирус ушао у здравствене установе, тачније у Дом здравља у Вишеграду.
- У Вишеграду су обољела три љекара и једна медицинска сестра. Све ово говори да се народ сувише опустио, као да је вирус негдје отишао. Али, вирус је и даље ту - упозорио је Машић.

Он је истакао да је важно да људи поштују препоруке струке.

- Ношење маске у затвореном простору је обавезно и трговци не би смјели дозволити да купци улазе без маске. Морају на то упозоравати и обезбиједити дезинфекциона средства. Инспектори ће бити на терену, контролисаће и скретати пажњу онима који се не придржавају, након чега ће почети и да кажњавају - навео је Машић.

Општински штаб донио је одлуку да се нови режим рада трговинских, занатских и услужних дјелатности, који је јуче усвојен на сједници фочанског парламента, примјењује већ од сутра.

То значи да ће продавнице раднима данима и суботом радити од 7.00 до 22.00, а недјељом од 7.00 до 12.00 часова.

Љубиње: Сваког дана нови случајеви

Три новозаражене особе вирусом корона у Љубињу су контакти претходно обољелих, а ријеч је о двије млађе и једној старијој, рекла је Срни вршилац дужности директора љубињског Дома здравља Свјетлана Војчић.
Према њеним ријечима, њихово здравствено стање је добро и упућени су у кућну изолацију.

- Пратимо њихово здравствено стање. Ако се појаве температура и симптоми, радимо налазе и рентген снимак, а на основу тога и њиховог општег стања упућујемо их у болницу - рекла је Војчићева.
Она је епидемиолошку ситуацију у Љубињу оцијенила тешком.

- Сваки дан имамо потврђених случајева и новообољелих са симптомима, старих људи које дистрибуишемо у болнице у Фочи и Требињу. Успут тестирамо људе, остали су у самоизолацији - рекла је Војчићева.

Војчићева је рекла да је у Љубињу до јуче тестирано 95 особа, а за десет се чекају резултати.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у Љубињу је регистровано укупно 50 особа заражених вирусом корона.

Предузимају се све мјере да вирус корона не уђе у Студентски центар "Пале"

Студент из Чајетине, код којег је потврђен вирус корона и има блажу клиничку слику, боравио је у Студентском центру "Пале", па је упућен кући, тако да се предузимају све неопходне мјере ради спречавања уласка вируса корона у дом, рекао је Срни директор овог центра Дамјан Шкипина.
- Ријеч је о студенту Факултета за физичко васпитање и спорт. Све његове контакте, њих десет, узели смо у обзир и послали кућама. Трудимо се да људима обезбиједимо превоз или да неко од родбине дође по њих како би отишли у кућни карантин и чекали тестирање у својим локалним заједницама, те како бисмо смањили број потенцијално заражених у дому и на тај начин покушали пресјећи даље ширење Ковида-19 - истакао је Шкипина.
Он се нада да ће у наредном периоду ситуација бити стављена под контролу и да неће бити даљег ширења вируса корона.

Према његовим ријечима, није познато гдје се студент заразио јер је услов за улазак у студентски центар био негативан тест на вирус корона који су сви студенти донијели као доказ.

-Од почетка јуна забрањен је улазак у дом свим другим лицима, осим запослених у Студентском центру и студената који су корисници. У Дом нису улазила трећа лица, то се поштовало, укључујуће све мјере - од дезинфекције до држања дистанце", наводи Шкипина.

Он каже да се ситуација не може у потпуности контролисати јер студенти који бораве у дому на факултетима контактирају са студентима који нису тестирани, а ту је и социјални живот, односно активности послије наставе.

Шкипина је захвалио свим студентима за одговорност, истичући да Студентски центар има максималну сарадњу с њима, будући да већ четврту седмицу бораве у домовима и поштују све прописане мјере.

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Пале Бошко Југовић рекао је данас да на подручју те локалне заједнице имају повећан број заражених лица која имају лакшу клиничку слику, те да је теже контролисати развој ситуације, односно преношење вируса.

Он је након сједнице Штаба за ванредне ситуације апеловао на грађане да се придржавају прописаних мјера због повећаног броја заражених лица, подсјећајући да студентски домови раде пуним капацитетом, да је један студент позитиван на вирус корона, те да има заражених у државним институцијама.

- На одређен начин смо у обавези да сачувамо кадар у тим институцијама, а прије свега здравствени сектор - рекао је Југовић.

Он је навео да Управа Студентског центра "Пале" улаже максималне напоре да исконтролише тренутну ситуацију, али да је тешко исконтролисати студенте ван студентских домова, јер су активни на различитим локацијама, уз велики број друштвених контаката.

- Морамо повести рачуна да спријечимо ширење вируса у студентском центру и обданишту, тако да ћемо дати све од себе да то и реализујемо - рекао је Југовић.

Југовић, који је и начелник општине Пале, апеловао је на родитеље чија дјеца похађају вртић "Бубамара", а који су у могућности, да у наредним данима док се ситуација не стабилизује дјецу задрже кући, због безбједности и превенције.

- Немамо проблем у вртићу, али је лакше радити са мањим групама и због поштивања социјалне дистанце и растојања, тако да би било пожељно да у наредном периоду смањимо број дјеце - поручио је Југовић.

Он је додао да је сједница Штаба за ванредне ситуације заказана како би анимирали свијест грађана коју су већ показали одговорност у првом таласу вируса.

- Ограничени смо бројем тестирања, као и техничком могућношћу јер општина Пале није једина у Републици Српској чије узорке тестирају у Бањалуци, тако да је неопходна одређена доза одговорности грађана која ће помоћи превазилажењу ситуације - појаснио је Југовић и додао да ће Штаб за ванредне ситуације предузети одређене мјере како би се у државним институцијама у локалној заједници спријечило ширење вируса.

Сребреница: Појачане мјере превенције

У Сребреници су три особе заражене вирусом корона, потврђено је на данашњој сједници општинског Штаба за ванредне ситуације, који је због погоршања епидемиолошке ситуације у овој општини наложио појачавање примјене превентивних мјера.

Двије особе живе у Сребреници, а трећа у Братунцу, али има сребреничку личну карту. Све три су тренутно у кућном карантину у Сребреници.
Након једног случаја појаве болести вируса корона почетком априла код мушкарца на подручју Скелана који је превезен на лијечење у Београд и касније преминуо, ово су први случајеви инфекције овим вирусом у овој локалној заједници.

Штаб је закључио да је потребно појачано пратити ситуацију на терену и благовремено реаговати у случају појаве нових случајева оболијевања уз примјену мјера Републичког штаба.

На сједници је речено да су 22 особе у овој општини у самоизолацији, а тестиране су особе које су биле у најближим контактима са лицима код којих је потврђен вирус корона и резултати тестова се чекају.
Наложено је обавезно ношење маске и држање размака у затвореном простору, а фирме и установе дужне су да појачају хигијенску заштиту и уколико је могуће организују шалтерски рад.

Чланови Штаба за ванредне ситуације општине Сребреница изразили су бојазан од ширења вируса приликом обиљежавања сјећања на бошњачко и српско страдање на подручју ове локалне заједнице 11. и 12. јула, иако су организатори скупова најавили присуство мањег броја људи у односу на раније године.

Десети активан случај заразе у Брчком

Двадесеттрогодишњи мушкарац је трећи пацијент који је хоспитализован због вируса корона и десети активан случај заразе у Брчком, рекао је данас шеф Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта Акиф Пезеровић.
Пезеровић је навео да се још испитују њихови контакти.
- Апелујемо на грађане да се максимално придржавају мјера и наредби Кризног штаба и Пододјељења за јавно здравство - рекао је Пезеровић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је од средине марта до данас Ковид-19 у Брчком потврђен код 31 лица, од којих је 16 раније излијечено, док их је петоро преминуло.

Пезеровић је напоменуо да сљедеће седмице очекују испоруку и другог PCR апарата, те да за сада још нису предвиђена комерцијална тестирања.

Директор брчанске Болнице Душан Стокић рекао је да је ситуација комплекснија него у марту, о чему је обавијестио и градоначелника.
Он је навео да је зграда плућног одјељења и даље у функцији за ковид-пацијенте.
- Моје мишљење је да неке мјере треба вратити, јер је код младића код којег је потврђен вирус утврђено да је у суботу био у једној дискотеци. Можемо очекивати још позитивних наредних дана - упозорио је Стокић.

Нова 94 случаја заразе вирусом корона у ФБиХ, преминуо старац

У ФБиХ у протекла 24 часа тестирана су 1.383 узорка, од којих су 94 позитивна на вирус корона, саопштено је из Завода за јавно здравство.

Током протеклог дана преминуо је мушкарац из Тузле стар 77 година.

Нови случајеви заразе вирусом корона регистровани су у Тузланском, Зеничко-добојском, Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком, Средњобосанском, Унско-санском, Босанско-подрињском, Кантону 10 и Кантону Сарајево.

У ФБиХ до сада је тестирано 58.559 узорака, а вирус је потврђен код 2.480 лица, од којих су 1.280 или 51,61 жене.

Закључно с данашњим даном у ФБиХ опоравила су се 1.184 пацијента, док је тренутно активно 1.236 случајева заразе вирусом корона.

Од 60 потврђених смртних исхода у ФБиХ, 39 особа је мушког и 21 женског пола, од којих је 41, односно 68,33, било старије од 65 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана