У БиХ почела вјежба ЕУФОР-а "Брзи одговор 2021"

Г.С.
У БиХ почела вјежба ЕУФОР-а "Брзи одговор 2021"

САРАЈЕВО - У бази Бутмир у Босни и Херцеговини данас је одржана церемонија почетка ЕУФОР-ове вјежбе "Брзи одговор 2021" којом се провјерава способност ЕУФОР-а да изврши позивање и распоређивање резервних снага које се налазе изван БиХ, а које земље учеснице држе на високом нивоу приправности.

У присуству представника Оружаних снага БиХ и Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), извршено је постројавање потпуно интегрисаних војника из више земаља, наводи се у саопштењу ЕУФОР-а.

“И овогодишња вјежба поново окупља агенције за спровођење закона БиХ, Оружане снаге БиХ и ЕУФОР како би тестирали своје кризне планове и оспособљеност. Заједно ћемо показати да грађани БиХ могу бити сигурни у нашу заједничку посвећеност остваривању сигурног и стабилног окружења", поручио је командант ЕУФОР-а генералмајор Александер Плацер у свом обраћању на церемонији отварања вјежбе.

Резервне снаге ЕУФОР-а су стигле из Аустрије, Бугарске, Словачке, Румуније и КФОР-а како би се придружиле и интегрисале са својим колегама из Турске и Мађарске, који су дио сталног Мултинационалног батаљона ЕУФОР-а, прије распоређивања на локације широм јужног дела БиХ за извођење вјежбе, преноси Радио Сарајево.

Током вјежбе биће извршена провјера војника према различитим сценаријима како би се испитала њихова реакција и утврдило да ли је интензивни програм интеграције обављен у бази Бутмир био успјешан.

Подсјетимо, ЕУФОР-ову операцију Алтеа тренутно чине снаге 19 земаља са мандатом да пруже подршку БиХ и помогну у очувању сигурног и стабилног окружења.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана