У БиХ непријављено 30 одсто радника

klix.ba
У БиХ непријављено 30 одсто радника

Неформално запошљавање је рад који је сам по себи законит, али није пријављен властима у сврхе пореза, социјалног осигурања, односно поштивања закона о раду.

Као такав има важну улогу у свим економијама Западног Балкана, јер широко распрострањен неформални рад лишава власти потенцијалних пореских прихода, доводи до непоштене конкуренције, те често утиче на права радника и пристојне услове рада.

Према грубим процјенама укупни губитак прихода у шест економија Западног Балкана због непријављеног рада је неколико милијарди евра, што су значајна средства која су се могла искористити за побољшање услуга или инфраструктурне пројекте, рекла је Маја Хандзиска Трендафилова, шефица програмског одсјека Савјета за регионалну сарадњу (RCC), на отварању регионалне радионице о непријављеном раду у региону данас у Сарајеву.

“Осим тога, у анкетама о радној снази процјењује се да између 20 и 30 посто запослених особа ради непријављено, док према истраживању предузећа које проводи Свјетска банка скоро се половина, односно 49,2 посто предузећа у региону такмичи са фирмама које раде на црно. С обзиром да цијели регион пати од скоро идентичног проблема неформалног рада, најбољи одговор лежи у структурисаном, регионалном приступу овом проблему који није заснован само на санкцијама, већ и на потицајима за прелазак на формално запошљавање, између осталог и кроз информисање о његовим користима”, додала је Хандзиска Трендафилова.

Радионицу, на којој су се окупили доносиоци политика са Западног Балкана, социјални партнери, стручњаци из региона и шире, организовао је пројекат Савјета за регионалну сарадњу “Платформа за запошљавање и социјална питања” (ESAP). 

Учесници су разговарали о главним изазовима и иницијативама политика у сврху рјешавања питања непријављеног рада, при чему су посебну пажњу посветили разматрању нових иницијатива за јачање регионалне сарадње и њених користи.

С обзиром да неформална економија и непријављени рад на Западном Балкану представљају препреку свеобухватном економском просперитета, у оквиру Платформе за запошљавање и социјална питања, недавно су сачињени дијагностички извјештаји за сваку од економија Западног Балкана у којима су сагледани покретачи непријављеног рада, институционални оквири и постојећи приступи у оквиру политика. 

Надовезујући се на постојеће напоре на смањивању неформалне економије, а посебно непријављеног рада, у извјештајима се износе и приједлози у облику препорука за изградњу холистичког, стратешког приступа рјешавању питања неформалне економије.

Савјет за регионалну сарадњу и Међународна организација рада (ILO) ће у наредне три године заједно радити на провођењу друге фазе пројекта Платформе за запошљавање и социјална питања, коју финансира Европска унија, а у оквиру које ће се надовезати на претходни рад, те заједно са партнерима и актерима из региона радити на примјени холистичког стратешког приступа рјешавању питања непријављеног рада, при чему ће се радити и на успостављању динамичне регионалне заједнице државних службеника и партнера који ће промовисати размјену добрих пракси и узајамно учење партнерских институција у региону, саопштено је из RCCЦ.

Удио неформалног запошљавања у шест економија Западног Балкана:

  • Албанија 29,4%
  • Босна и Херцеговина 30%
  • Косово 23%
  • Црна Гора 33%
  • Сјеверна Македонија 18,5%
  • Србија 19,5%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана