У Београду поднесена прва приватна тужба против НАТО

Срна
У Београду поднесена прва приватна тужба против НАТО

БЕОГРАД- Адвокат Срђан Алексић поднио је данас Вишем суду у Београду прву појединачну приватну тужбу против НАТО за захтјевом за одштету због оболијевања усљед бомбардовања осиромашеним уранијумом, те поручио да би и грађани Републике Српске и БиХ обољели од канцера требало да на исти начин заштите своја права.

Алексић је изјавио Срни да је тужбу поднио активни официр Војске Србије који је оболио од тешког облика канцера, а током бомбардовања 1999. године боравио је у области садашње Копнене зони безбједности на југу Србије која је готово свакодневно гађана муницијом са осиромашеним уранијумом.

- На исти начин на који је мој колега Анђело Тартаља, адвокат из Рима, заступао италијанске војнике и цивиле који су боравили на Косову и Метохији, и који је већ добио 181 пресуду, тако ми подносимо тужбе у име официра, војника на служењу војног рока, полицајаца и ратних војних резервиста који су боравили на Космету и који су од тада обољели од неког облика канцера - појаснио је Алексић.

Он сматра да грађани Србије којима је повријеђено право на живот, јер оболијевају од осиромашеног уранијума који је бачен у нелегалној НАТО агресији 1999. године, имају једнака права као и грађани Италије.

Алексић је навео да тужба садржи доказе из САД, Свјетске здравствене организације, о канцерогеном утицају осиромашеног уранијума, домаћу и страну судску праксу и пресуде.

- Сматрамо да ће наш суд кад упореди сву судску праксу и доказе сигурно донети поштене одлуке, какве су донели суд и судије у Италији. Ми ћемо да тражимо најмање око 100.000 евра за сваког оболелог од канцера, а у Италији је то много више, рачунајући да је то неки минимум - рекао је Алексић.

Истичући да постоје правоснажне пресуде и за италијанске војнике који су боравили на подручју БиХ, а затим послије више година обољели од канцера, Алексић је поручио да би и грађани Републике Српске и БиХ требало да туже НАТО, који је употријебио муницију са осиромашеним уранијумом.

- Сматрам да су и грађани Републике Српске и БиХ били у идентичном положају као и италијански војници који су ту боравили, да обољели од канцера имају једнака права и да би адвокати требало да поднесу тужбе и заштите право на живот својих грађана - рекао је Алексић.
Он је поручио да је спреман да помогне сваком колеги из БиХ и Републике Српске и уступи судску праксу, како би и они покушали да остваре права својих грађана.

Алексић наводи да ће сачекати да види какав ће бити одговор суда, а да остало слиједи послије одговора НАТО-а, који очекује у јулу.
- Планирао сам да покренем пет тужби, да видим како ће реаговати НАТО пакт, шта ће одговорити. Први одговор очекујемо можда у јулу, с обзиром да шест месеци траје достава дипломатским путем тужби и одговора. Такав је поступак када су у питању страни држављани и страна правна лица - појаснио је Алексић.

Он је подсјетио да је на Србију, односно југ Србије и Косово и Метохију НАТО бацио 15 тона осиромашеног уранијума који утиче на развој седам до осам врста канцера и идентични су оним канцерима од којих је обољело 7.600 италијанских војника који су боравили на Космету и у БиХ, од којих је 400 преминуло.

Алексић је најавио да ће још четири тужбе бити поднесене парничном одјељењу виших судова у Врању, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана