Гинцбург: Ефикасност руске вакцине против делта соја изнад 83 одсто

Г.С.
Гинцбург: Ефикасност руске вакцине против делта соја изнад 83 одсто

БАЊАЛУКА - Директор Научно-истраживачког центра "Гамалеја" и творац руске вакцине "спутњик ве" Александар Гинцбург изјавио је данас у Бањалуци да најновији подаци које је публиковала Руска Федерација говоре да је ефикасност "спутњика ве" у заштити од делта соја вируса корона изнад 83 одсто, док је заштита од развијања теже форме болести која захтијева хоспитализацију изнад 90 одсто.

Након састанка са деканом Медицинског факултета у Бањалуци Ранком Шкрбићем, руски стручњак је истакао да је Министарство здравља Русије у оптицај увело и вакцину "спутњик лајт", као додатак онима који су примили "спутњик ве" или који су пребољели ковид-19.

Гинцбург је објаснио да се утицај делта соја у организму разликује од свих осталих мутираних сојева вируса корона које данас знамо.

"Инфекциони процес, који се развије у нашем организму од делта соја, од момента лаке заразе до тешке форме не траје као раније двије недјеље, него четири дана", рекао је Гинцбург новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, да би се човјек заштитио од делта соја треба у крви цијело вријеме да има висок ниво ефективних антитијела.

"Због тога савјетујемо грађанима, без обзира на то коју вакцину су добили раније, да користе жспутњик лајтж, који диже ниво антитјела врло високо и дуго их задржава", нагласио је Гинцбург.

Он је упозорио да ће делта сој врло брзо стићи на наше просторе, наглашавајући да је за само мјесец и по до два делта сој је избацио све друге сојеве у Москви.

"Међутим, подаци говоре да нема тешких случајева и смртних исхода код оних који су вакцинисани жспутњиком веж. Подаци о епидемиолошкој ситуацији ће падати када 70 одсто грађана буде вакцинисано. Ми смо вакцинисали око 30 до 35 одсто популације", рекао је Гинцбург.

На питање да ли очекује да ЕУ у септембру одобри руску вакцину, Гинцбург је рекао да је научник, а да је то политичко и финансијско питање.

"Ту нема науке. У Русији је искориштено 50 милиона вакцина, те више од 15 милиона у иностранству. Никаквих тешких нуспојава није било. Све што се дешава по питању одобравања вакцине нема научну компоненту", навео је Гинцбург.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је на састанку било ријечи и о сарадњи овог факултета са Универзитетом у Москви и Гамалеја институтом.

"Тамошњи професори биће наши гостујући предавачи и то ћемо у наредном периоду да озваничимо. У склопу сарадња планирамо и размјену кадрова, да наши млади стручњаци оду у Москву и Гамалеја институт и да на лицу мјеста уче неке нове технике из молекулрне биологије, епидемиологије и микробиологије", навео је Шкрбић.

Шкрбић је рекао да је ово била прилика да у стручном разговору домаћини чују све о изазовима које ковид-19 носи, те да се упознају са корацима који су претходили производњи вакцине и изазовима са којима су се истраживачи Гамалеја института сусрели.

"Разговарали смо о најновијим резултатима везаним за ефикасност руске вакцине, посебно кад је у питању нови делта сој. Чули смо да се увелико производи жспутњик лајтж, који ће значајно поправити ситуацију кад је пандемија у питању", навео је Шкрбић.

Он је додао да је у Републику Српску стигло око 250.000 вакцина "спутњика ве", од чега прве дозе 177.000 и преко 78.000 друге дозе.

"Искористићемо ову посјету да што прије дођемо до остатка друге дозе како би наставили имунизацију, а разговарамо и овој лајт варијанти како би је што прије добили, јер се она може давати као трећа доза и код оних који су примили неку другу вакцину", рекао је Шкрбић. /крај/сл/да/фото/видео

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана