Тузла: Камењем на Владу, сукоб са полицијом

Нада Вранковић
Тузла: Камењем на Владу, сукоб са полицијом

Тузла - У најмасовнијим протестима на подручју Тузланског кантона данас је повријеђено најмање 18 лица, а ухапшене су 22 особе.

Неколико хиљада бивших радника пет некадашњих привредних гиганата, те присталице "Фејсбук" групе "50.000 људи на улице за боље сутра" и Удружења незапослених Тузланског кантона блокирало је цијели град. Прво су блокирали прилазе Кантоналном суду и Кантоналном тужилаштву, а послије тога, у шетњи до Владе, придружило им се још неколико стотина грађана, па су испред сједишта извршне власти забиљежене најмасовније демонстрације у посљедњих неколико година.

Демонстранти су запалили гуме петнаестак метара од улаза у зграду Владе. Послије тога су догурали контејнере на улице, блокирали јужну саобраћајницу, тако да је у Тузли био прави колапс. Камењем и јајима гађали су зграду Владе, послије чега је интервенисала полиција, међу којом су били и специјалци. У сукобљавању полиције и грађана било је повријеђених на обје стране.

- У Хитну службу Дома здравља Тузла до послијеподневних часова јавило се десет повријеђених у нередима - потврдио је портпарол ове установе Адис Нишић.

Он је додао да су повријеђени припадници МУП-а и учесници демонстрација, те да је углавном ријеч о повредама главе, због гађања камењем, преносе федерални медији.

- Међу повријеђенима је и један дјечак, који је имао повреде главе, блажа крварења и огреботине. Хитна служба му је указала прву помоћ, те га је послала на даље претраге - нагласио је Нишић.

У сукобу је повријеђен и камерман локалне телевизије "Слон" Бранимир Павичић, када је покушао да уђе у зграду Владе.

- Припадник МУП-а, који је радио на обезбјеђењу, ударио га је пендреком у главу - наводе у РТВ "Слон" и напомињу да је камерман имао све службене ознаке.

Премијер Тузланског кантона Сеад Чаушевић је напустио зграду на бочни излаз, у пратњи полиције.

Грађани су огорчени радом Владе, која је у свом четворогодишњем мандату успјела да обори, како су рекли, неславни рекорд од 100.000 незапослених особа. Радници су тражили да реализују правоснажне пресуде, те да убрзају рјешавање других тужби које су подигли. Од Владе су тражили и исплату једнократне новчане помоћи у износу од 500 марака, увезивање радног стажа и обезбјеђивање права на лијечење.

- Нисмо ми криви што предузећа не раде. Тражимо од њих да сачувају хиљаду радних мјеста у "Дити" и "Коњуху", али се они не оглашавају на наше захтјеве - казали су представници обесправљених радника.

Из Владе је саопштено да рјешавање дугогодишњих проблема у пет предузећа треба покренути у оквиру Економско-социјалног савјета. Демонстрантима је обећан састанак с предсједником Владе.

Хармоникаш

У једном тренутку испред Кантоналног суда у Тузли засвирао је хармоникаш, а радници су одали и минут ћутања, како су навели, институцијама које не раде свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана