Тужилаштво затражило кажњавање силоватеља трудне Српкиње

Срна
Тужилаштво затражило кажњавање силоватеља трудне Српкиње

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ данас је у завршној ријечи затражило да Адем Костјеревац буде проглашен крвим за силовање трудне Српкиње, почињено на подручју Зворника, као и казну сразмјерну почињеном кривичном дјелу.

Тужилаштво је оцијенило да је доказало да је Костјеревац од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у подруму млина у селу Бајрићи најмање два пута присилио на сексуални однос жену српске националности, која је била у другом стању.

Тужилац Миланко Кајганић рекао је да је доказано да је оптужени ова дјела починио вршећи стражарску дужност, у својству припадника Војне полиције Прве муслиманске бригаде Зворник, такозване Армије РБиХ.

- Оштећена је на јасан и недвосмислен начин идентификовала оптуженог као особу која ју је силовала - истакао је Кајганић.

Он је нагласио да је оштећена познавала Костјеревца и да га је видјела када је долазио код њеног супруга ради набавке намирница.

Кајганић је напоменуо да је оштећена, 15 дана након што је размијењена, дала изјаву да ју је оптужени силовао.

Он је рекао да је оштећена незаконито лишена слободе и злостављана само због своје националне припадности, преноси Бирн.

Тужилац је подсјетио на исказе других свједока који су потврдили њене наводе како јој је била указана помоћ због удараца у главу, те како су јој одређени људи помагали у Бајрићима.

Кајганић је указао на свједочења о томе да је Шахбаз Синановић довео оштећену кући, гдје је била и његова супруга Фатима, те да је оштећена одатле одведена, а послије пет дана и размијењена.

Тужилац је рекао да је теза одбране повремено била да је ријеч о погрешној идентификацији, те да је уложила фотографије Шахбаза и Мухарема Синановића.

Према његовим ријечима, та теза није одржива јер је оштећена познавала обојицу од прије рата и изјавила је да је они нису злостављали.

Кајганић је затражио да Костјеревцу буде изречена казна сразмјерна почињеном дјелу и судској пракси.

Пуномоћник оштећене Радивоје Лазаревић рекао је да остаје код раније поднесеног имовинско-правног захтјева.

За 16. фебруар заказана је завршна ријеч одбране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана