Тужилаштво формирало предмет након Тегелтијине пријаве против особа повезаних са ОБА

Срна
Тужилаштво формирало предмет након Тегелтијине пријаве против особа повезаних са ОБА

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ примило је кривичну пријаву предсједника Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Милана Тегелтије против НН лица запослених или повезаних са Обавјештајно-безбједносном агенцијом (ОБА) БиХ због кривичног дјела напад на уставни поредак.

На основу Тегелтијине кривичне пријаве формиран је предмет и биће извршене провјере, речено је Срни у Тужилаштву БиХ.

У кривичној пријави је наведено да је 26. новембра објављен монтирани аудио-садржај који је "посљедица континуираног, системског и дугогодишњег незаконитог праћења, снимања, прислушкивања, те монтирања садржаја против предсједника ВСТС-а БиХ, од ОБА БиХ или неких њених дијелова и лица повезаних са овом агенцијом, који се користи с циљем да се свргне предсједник ВСТС-а".

У образложењу кривичне пријаве истиче се да је ова монтажа настала као резултат дугогодишњих незаконитих активности против предсједника ВСТС-а БиХ од ОБА БиХ или лица запослених или повезаних са овом агенцијом, које имају за циљ да се прикаже да предсједник ВСТС-а БиХ поступа на незаконит начин да би се створили услови за његову смјену.

- Циљ ових незаконитих активности је стварање осуђујућег јавног мишљења које ће принудити ВСТС БиХ као институцију на институционалну реакцију ради смиривања таквог осуђујућег јавног мишљења једног дијела јавности, прихватањем поступања и покретањем процедура на основу предмета насталих извршењем тешких кривичних дјела које се врши више година у континуитету, те прихватањем тог поступања као готове чињенице и узимањем резултата тих незаконитих активности (монтажа и слично) као аутентичних чињеница подобних за увођење у процедуру и разматрање - наводи се у образложењу.

Додаје се да се то чини како би се проузроковала Тегелтијина смјена са позиције предсједника ВСТС-а БиХ и почео процес увођења потпуне политичко-обавјештајне и параобавјештајне контроле правосудног система БиХ, те тако извршио напад на уставно-правни поредак БиХ и Уставом предвиђену подјелу власти.

У пријави се додаје да су у ово кривично дјело укључена и лица која су запослена или су у вези са ОБА, "а распоређена су у тој агенцији и по правосудним и другим институцијама, медијима (која могу бити како носиоци правосудних или других функција тако и државни службеници или запослени такозвани обавјештајни сарадници)".

У пријави се наводи да се њихов задатак креће од незаконите непосредне обавјештајне опсервације, надзора и присмотре, те извјештавања, до постављања једнократних или вишекратних уређаја за аудио-визуелно осматрање и снимања, па све до радњи и поступака усмјерених на озакоњивање незаконитих обавјештајних активности и садржаја.

- Озакоњивање се спроводи кроз формално прихватање таквих незаконитих обавјештајних активности и њихових резултата, која представљају очигледна тешка кривична дјела, те се предметима насталим тим кривичним дјелом покушава дати значај подобности за формално разматрање ВСТС-а БиХ и у коначном увођење таквих незаконитих и неаутентичних садржаја у формалну процедуру, као подобних доказа против предсједника ВСТС-а БиХ - истиче се у кривичној пријави.

У пријави се додаје да правосудни систем гарантује заштиту људских права у складу са Уставом и међународним стандардима заштите људских права.

- Овим активностима жели се постићи да се, путем незаконитих обавјештајних активности правосуђе подведе под контролу обавјештајне-параобавјештајне службе, које очигледно користе државне ресурсе и разгранату мрежу обавјештајних сарадника за различите незаконите радње и поступке - наводи се у кривичној пријави Тегелтије против НН лица.
У образложењу се додаје да се подјела власти на извршну, законодавну и судску односи и на забрану међусобног утицаја једне власти на другу.

- Међутим, у конкретном случају дешава се управо супротно, односно лица запослена или повезана са ОБА БиХ на овај начин предузимају радње на свргавању предсједника ВСТС-а БиХ као почетну карику у преузимању политичко-обавјештајне контроле над правосудним системом у цјелини - наводи се у образложењу.

у пријави се истиче да се на овај начин онемогућава предсједник ВСТС- БиХ, те ВСТС да врши своју функцију предвиђену законом на сигуран, законит и независан начин, напада се на уставно-правни поредак који предвиђа независност правосуђа и подјелу власти.

- Са оваквим радњама и поступањима истовремено се угрожава сигурност, те физички, лични и професионални интегритет предсједника ВСТС-а БиХ - закључује се у Тегелтијиној кривичној пријави Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана