Тужилаштво БиХ саслушало амбасадора БиХ у Русији у вези са иконом

ГС
Тужилаштво БиХ саслушало амбасадора БиХ у Русији у вези са иконом

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ саопштило је да поступајући тужилац у предмету формираном у вази са иконом коју је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову, интензивно предузима активности на прикупљању доказа и саслушању свједока.

- Саслушан је одређен број свједока, међу којима и амбасадор БиХ у Русији (Жељко Самарџија), те је упућена замолба за пружање међународне правне помоћи, надлежним институцијама. У овом предмету подузимаћемо даље радње у циљу утврђивања свих чињеница и прикупљања доказа – рекли су у Тужилаштву БиХ.

Додали су да у у интересу рада на предмету, за сада више информација не могу да дају.

Икону светог Николе Додик је поклонио Лаврову током његове посјете Источном Сарајеву 13. децембра прошле године, а неколико дана касније Министарство културе и информативне политике Украјине, на основу медијских написа,  закључило је да се ради о предмету у власништву Украјине. Амбасада те земље у БиХ затражила је од надлежних у БиХ да објасне све детаље у вези са иконом. Потом је руско Министарство иностраних послова икону вратило и она је похрањена у сеф у кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Кабинет Милорада Додика упутио је ноту амбасади Украјине у БиХ у којој је од те земље затражено да наведе релевантне информације у вези са иконом, а Додик је појаснио да је упитању породична икона, а не имовина Украјине, да је икона на сигурном те да Украјина није ни послала захтјев у вези с њом и да су медији из ФБиХ измислили причу.

Портпарол Министарства иностраних послова Украјине Олег Николенко прије неколико дана је саопштио да је „припадност древне иконе Украјини „ неспорна чињеница“, те да је  тужилаштво те државе је већ покренуло „кривични поступак у вези с илегалним извозом реликвије“.

Руски МИП је на то одговорио да Русија још није добила доказе да је икону поклоњену Лаврову у Источном Сарајеву посљедњи власник стекао нелегално.

- Манипулација медија служи да би се Русија дискредитовала - саопштено је из руског Министарства спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана