Тужилац Тужилаштва БиХ завршила на црној листи Сједињених Америчких Држава

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО- У складу са Извршном уредбом 14033, данас је Канцеларија за контролу имовине странаца (OFAC) Министарства финансија САД-а на листу уврстио Диану Кајмаковић, тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Ово је четврти сет мјера које OFAC предузима у складу са овом Уредбом, а мјере су усмјерене против лица која су, између осталог, одговорна за, или су учествовала у корупцији или подривању демократских процеса или институција на Западном Балкану.

Данашње мјере наставак су спровођења стратегије Сједињених Држава за утврђивање одговорности појединаца који проводе дестабилизирајуће активности на Западном Балкану.

У саопштењу се наводи да се ове мјере предузимају у вријеме најозбиљније политичке кризе у БиХ од 1995. године јер политичари, етно-националисти, и с њима повезане привилеговане мреже настављају подривати земљу.

“Диана Кајмаковић континуирано подрива демократију и владавину закона у Босни и Херцеговини”, изјавио је Брајан Е. Нелсон, подсекретар за борбу против тероризма и обавјештајне финансијске послове у Министарству финансија САД.

Он је казао да данашње мјере још једном потврђују посвећеност Сједињених Држава стабилности и просперитету Босне и Херцеговине јер се односе на особу која има кључну улогу у омогућавању корупције у земљи.”

 

"Корумпирани државни тужилац"

Приликом оснивања, пред Тужилаштво Босне и Херцеговине постављен је низ циљева укључујући обезбјеђивање поштивања људских права и владавине права у земљи. Тужилаштво ради у складу са Уставом и законима БиХ те се од тужилаца тражи да своје дужности врше без фаворизовања, пристрасности или предрасуда. Независност правосудног система БиХ предуслов је владавини права.

"Упркос овим обавезама у смислу избјегавања малверзација у вршењу дужности тужиоца, Диана Кајмаковић флагрантан је примјер корумпираног државног тужиоца БиХ, повезаног са криминалним организацијама. Као дио ширих активности на сузбијању организованог криминала и трговине наркотицима у БиХ, истражиоци су анализирали приватну комуникацију вођену посредством криптованих апликација за размјену порука. Криминалци који су користили овај канал комуникација спомињали су Кајмаковићеву, која је радила на неким од истрага у вези са овим активностима. Као подршку трговцима наркотицима и другим криминалцима, Кајмаковићева је помагала прикривању доказа, спречавању кривичног гоњења, те је на друге начине помагала незаконите активности у замјену за личну корист. Такође је покушала блокирати истрагу у вези са појединцима из криминалног миљеа са којима је очигледно сарађивала", саопштено је из OFAC-а.

Кајмаковић је данас уврштена на листу у складу са Извршном уредбом 14033 због одговорности за или саучесништво, због директног или индиректног учешћа у активностима или политикама које подривају демократске процесе или институције на Западном Балкану.

Поред тога, Кајмаковићева је уврштена на листу у складу за Извршном одредбом 14033 и због одговорности за или саучесништво, због директног или индиректног учешћа у корупцији на Западном Балкану.

 

Импликације санкција

Посљедично данашњој мјери сва имовина и право на имовину оних који су санкционисани, а која се налази у САД или је у посједу или под контролом држављана САД мора бити блокирана и пријављена OFAC. Прописи OFAC генерално забрањују све трансакције држављана САД који су у САД (или који пролазе кроз САД) а која укључује имовину или право на имовину појединаца који су уврштени на листу или на други начин блокирани, изузев у случајевима када је то дозвољено општом или конкретном дозволом OFACа. Држављани САД могу се суочити са прекршајним или кривичним казнама за кршење ових забрана.

Овлштења и интегритет OFAC санкција не проистичу само из могућности канцеларије да одређује и додаје појединце на СДН листу, него и спремности канцеларије да са СДН листе скида лица у складу са законом САД. Коначни циљ санкција није кажњавање, циљ је промјена дјеловања у позитивном смјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана