Тужилац тражи трајно одузимање имовине Шарићевих сарадника

Срна
Тужилац тражи трајно одузимање имовине Шарићевих сарадника

БЕОГРАД - Тужилаштво за организовани криминал поднијуело је суду захтјеве за трајно одузимање имовине од тројице и даље одбјеглих сарадника Дарка Шарића, који су правоснажно осуђени на вишегодишње затворске казне због кријумчарења кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.

У питању су Горан Соковић, Родољуб Радуловић звани Миша Банана и Ненад Новаковић, а захтијеви за трајно одузимање односе се на њихову имовину, или имовину коју су пренијели на пријатеље и сроднике, речено је Тањугу у тужилаштву.

О захтијевима ће одлучивати Специјални суд у Београду, и уколико их усвоји они ће заувек остати без те имовине стречене кривичним дјелима.

Против Шарића коме су још на почетку кривичном поступка 2010. године привремено одузете бројне непокретности, хотели, локали, пољопривредна земљишта, возила и друге покретне ствари захтев за трајно одузимање сада није поднијет, јер је против њега у току још један поступак за прање пара који још није правоснажно окончан.

Соковић је у бјекству, а осуђен је као и Шарић на 15 година затвора - од 75 квадратних метара на Вождовцу, други на истој адреси од његовог брата Игора Соковића од 61 квадратног метра и трећи од Сање Чабаркапе од 100 квадратних метара на Новом Београду.

Други захтијев се односи одузимање три стана и локал од Ненада Новаковића, односно од његовог оца, сестре и пријатеља.

Од Данка Јовановића тужилаштво тражи одузимање два стана од 213 и 87 квадратних метара у Младеновцу, од сестре Марије Новаковић стан у Младеновцу од 47 квадратних метара и оца Драгослава Новаковића локал у Младеновцу од 34 квадратна метра.

Када је у питању Радуловић од њега се тражи одузимање стана у Београду од 389 квадратних метара, као и две гараже од по 14 квадрата и остава и перионица од 28 квадрата.

Поред тога, тражи се и одузимање 45 одсто удела у Привредном друштву “Знак инвест ДОО Панцево”, које се сада зове “Инвест КДН”.

Према закону, захтијев за трајно одузимање имовине проистекле из кривичног дјела, јавни тужилац подноси суду у року од шест мјесеци од дана достављања правноснажне пресуде којом је утврђено да је учињено кривично дјело.

О привремено одузетој имовини било да су у питању некретнине, покретне ствари или готов новац, стара се Дирекција за управљање одузетом имовином министарства правде.

Најпознатији случајеви трајно одузете имовине тичу се некретнина припадника земунског клана, поред осталих Милорада Улемека Легије, као и некадашњег директора ЕДБ-а Бранислава Ускоковића.

Апелациони суд у Београду у новембру прошле године правоснажно је осудио на 15 година затвора Дарка Шарића и Соковића, а остале припаднике групе на казне од девет и по до 14 година затвора.

Шарићеви браниоци изјавили су ванредни правни лијек тим поводом Врховном касационом суду.

Шарићу је у другом поступку прошлог љета изречена казна од девет година затвора поводом оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

У том случају чека се одлука Апелационог суда у Београду по жалбама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана