Тужилац тражи притвор за Прцића: Нема доказа да је Осмица студирао на Америчком универзитету

Срна
Тужилац тражи притвор за Прцића: Нема доказа да је Осмица студирао на Америчком универзитету

САРАЈЕВО- Тужилац Тужилаштва БиХ Олег Чавка рекао је данас у Суду БиХ да би ухапшени оснивач и власник Америчког универзитета у БиХ Денис Прцић боравком на слободи могао да постане недоступан органима гоњења јер осим држављанства БиХ посједује и држављанство САД, те да би могао починити ново кривично дјело које се односи на уништавање доказа и утицати на свједоке.

У Суду БиХ одржано је рочиште за одређивање притвора Прцићу, који је, између осталог, осумњичен да је омогућио незаконито стицање дипломе директору Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Осману Мехмедагићу.

Тужилаштво БиХ предложило је Суду да одреди једномјесечни притвор Прцићу, као и за његову сарадницу Мелису Белкић Мујкановић, док су мјере забране затражене за њеног мужа Емира Мујкановића.

Чавка је рекао да би Прцић боравком на слободи могао да постане недоступан органима гоњења јер осим држављанства БиХ посједује и држављанство САД, да би могао починити ново кривично дјело које се односи на уништавање доказа и утицати на свједоке.

-Након што је Факултет за пословне студије у Бањалуци поништио диплому директору ОБА Осману Мехмедагићу, он уписује факултет у Кисељаку 2019. године и након три мјесеца у марту 2020. године исписује се са тог факултета, а обезбјеђује диплому са Америчког универзитета - подсјетио је Чавка.

Он је навео да је Заједничка комисија парламента БиХ за надзор над радом ОБА затражила доказ о завршеном факултету, а да је „Османагић доставио кривотворену диплому са Америчког универзитета и своју диплому означио као повјерљив документ, иако је ријеч о јавном документу“.

Чавка је додао да је Тужилаштво тражило на Америчком универзитету у Тузли да доставе доказ о Мехмедагићевој дипломи, али да им је Прцић рекао да он сарађује са ОБА и да "чува тајну".

Тужилац је рекао да је 30. јула 2020. године утврђено да не постоје адекватне просторије за Амерички универзитет, да нема ни учионица за студенте нити да има запосленик.

Он је навео да је Прцић спријечио и Министарство унутрашњих послова Тузланског кантона да изврши увид у документацију јер се није појавио у просторијама Америчког универзитета у Тузли.

-Тада је рекао да је он сарадник ОБА и да он ту чува тајне документе. Инспекцијски надзор утврдио је да Амерички универзитет у БиХ званично не постоји на тој адреси, нису пронашли ниједну учиноцу, ниједну запослену особу, библиотеку, осим једне просторије и оставе. А то би требао бити Универзитет са пет факултета - појаснио је Чавка.

Према његовим ријечима, 2. августа прошле године надзорне камере, гдје просторије користи Амерички универзитет у Тузли, снимиле су Мелису Мујкановић и њеног супруга Емира како износе двије картонске кутије.

Чавка је рекао да су Тужилаштво Тузланског кантона и кантонални МУП извршили претрес Америчког унивезитета и нису пронашли ниједан документе да је Осман Мехмедагић био студент Америчког унивезитета у БиХ, као и да нису пронађене матичне књиге, књига издатих диплома, досијеи студената.

-Суд у Тузли нам је уступио Регистар који дође уз матичну књигу. У анализи регистра је утврђено да су двије странице искинуте, а да су уметнуте друге које су лијепљене, а не увезане концем. Пронађене су пресавијене странице са презименима Н и М - навео је Чавка.

Према његовим ријечима, графолог који је вјештачио рукопис прибављен од неспорних запослених на Америчком унивезитету вршио је компарацију и на искинутим страницама налази се рукопис Дијане Хусић која је на Америчком унивезитету радила до 2018. године.

-Она је у својој изјави потврдила да је водила књиге, а што је након ње преузела Мелиса Белкић Мујкановић. Утврђено је да је Белкић Мујкановић имитирала рукопис Дијане Хусић. Овај налаз је кључни доказ да се нешто у вези Османа Мехмедагића кривотворило - рекао је Чавка.

Он је подсјетио да је према Закону о високом образовању Тузланског кантона забрањено изношење матичних књига из зграде универзитета.

Чавка је упитао зашто на факултету нема матичних књига или доказа да је неко студирао.

- Редни број седам био је Дамир Мујаковић, а у измијењеним страницама стоји име Османа Мехмедагића. Сви они који су завршили Правни факултет Америчког универзитета имају угрожен статус јер се не може доказати постојање дипломе. Изјава Дамира Мујаковића је у правцу да је он био сигурно студент Америчког унивезитета и да је нејасно како га сада нема. И Санела Бучук Шимлеша је потврдила да је опонашан рукопис у регистру индекса - рекао је Чавка.

Чавка је истакао да је Мујкановићева признала да је документацију износила по налогу Дениса Прцића.

Према његовим ријечима, након што је затражен инспекцијски надзор над радом Америчког унивезитета у БиХ за ток студирања Мехмедагића и затражене књиге од Прцића, он је отишао на непознату локацију и донио кожну торбу са документацијом.

Тада је ускратио инспекцији увид у матичне књиге и дао лажне податке, додао је Чавка.

Тужилац је навео да је првоосумњичени Прцић омогућио Мехмедагићу чињење незаконите радње и истрајавање у злоупотреби.

-Осумњичени не желе да предају доказе које су сакрили. Прцић је чак у одијелу дочекао полицију јер је знао да ће доћи. И тада је одбио да преда тражену документацију и рекао им да “раде свој посао - подсјетио је Чавка.

Тужилаштво БиХ сматра да трећеосумњичени Емир Мујкановић није запослен на Америчком унивезитету и да нема могућности које имају Прцић и Мујкановићева, те да му треба ипак одредити мјере забране.

Заступник одбране Дениса Прцића адвокат Мирољуб Радомировић рекао је да је приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора неоснован.

Он је своје излагање темељио на одбрани Османа Мехмедагића и појашњењу судских поступака који се односе на диплому директора ОБА у Бањалуци.

Прцићев адвокат је рекао да Тужилаштво није прецизирало вријеме почињења кривичног дјела, те да диплома Америчког универзитета коју посједује Мехмедагића није проглашена ништавном.

Радомировић је навео да његов брањеник јесте оснивач и предсједник Америчког универзитета у БиХ, али да није био овлаштен за издавање и потписивање диплома.

Одбрана Мелисе Мујкановић сматра да докази које је приложило Тужилаштво БиХ нису релевантни, као и да нема наредбе за графолошко вјештачење.

Њен адвокат Инес Османовић рекла је да су наводне радње учињене прије 10 мјесеци и да не види разлога да Мујкановићева буде у притвору.

-Што се тиче изношења кутија, овај млади брачни пар се спремао за вјенчање и можда су носили ствари за свадбу - рекла је Османовићева.

Одбрана Емира Мујкановића такође тврди да је приједлог за мјере забране неоснован.

Тужилаштво БиХ сматра да другоосумњичена и трећесоумњичени знају гдје је сакривена документација.

Тужилац Чавка је након излагања одбрана ставио приговор на аутентичност записника о обезбјеђењу доказа Општинског суда у Тузли јер није ни потписан ни овјерен, те је навео да је овај доказ користан за Тужилаштво БиХ, а инкриминишући за осумњичене.
Он је опитао откуд одбрани Дениса Прцића пресуда суда у Бањалуци која се односи на Османа Мехмедагића и како су је прибавили.

Чавка је затражио да одбрана преда доказе и то недостајућу документацију Правног факултета, излаз диплома и матичне књиге.

-Ти докази се крију и из тога прозилази притворски основ - додао је Чавка.

Одлука Суда треба да буде позната до краја дана.

Прцић и Мујкановићева ухапшени су у Тузли прије два дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана