Тушевљак: Злочин над припадницима ЈНА био планиран и системски организован

ГС
Тушевљак: Злочин над припадницима ЈНА био планиран и системски организован

БАЊАЛУКА - Најважније да је Суд БиХ потврдио оптужницу за злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву над припадницима ЈНА и да ће тим лицима бити суђено, да ће морати да сједе на отуженичкој клупи и слушају доказе и свједоке, рекао је Симо Тушевљак, главни инспектор МУП-а Републике Српске за истраге ратних злочина.

Тушевљак је рекао да се потврђивањем оптужнице против 10 лица за “Добровољачку” показало оно што је МУП Српске радио у протеклом периоду, а то је подношење извјештаја и кривичних пријава.

“Показали смо да је почињен злочин над припадницима ЈНА, не само у Добровољачкој улици, већ да је кренуо од 2. маја и да је био континуиран и системски организован. Сва та лица су пријављена од стране МУП-а и јасно је да постоји основана сумња да су починила кривично дјело ратног злочина.”, рекао је Тушевљак за АТВ.

Каже да је најбитније да је оптужница потврђена и да ће бити суђено тим лицима

“Они ће у наредних неколико година долазити у Суд БиХ, сједити на оптуженичкој клупи и слушати свједоке и доказе о злочину који су они починили, а који је неспоран. Нећемо улазити у начин на који ће Суд пресудити, ми се надамо осуђујућој пресуди и да ће бити казна дуготрајног затвора”, рекао је Тушевљак.

Списак страдалих 2. и 3, маја показује да се ради о свим народима и народностима бивше СФРЈ, рекао је Тушевљак за АТВ.

“Знамо да је Тужилаштво урадило изузетне напоре да обезбиједи довољан број свједока, довољан број доказа, и да она лица која се сумњиче за ово кривично дјело, да су они учествовали у припремању овог кривичног дјела, у самом његовом чину извршења. Нажалост, одређени број лица који је такође одговоран  за Доборовљачку улицу данас није међу живима, и они се неће наћи на оптуженичкој клупи, а да су живи, сигурно би и они били на оптуженичкој клупи”, наводи Тушевљак.

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана