Турковићева у Аустрији: Омогућити двојно држављанство

Срна
Турковићева у Аустрији: Омогућити двојно држављанство

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић током састанка у Бечу замолила је министра правде Аустрије Алму Задић да се истражи да ли постоје опције за очување права на двојно држављанство за држављане БиХ који живе у Аустрији, те какве су законске могућности о овом питању.

На састанку је наведено да у Аустрији живи око 170.000 грађана поријеклом из БиХ, те да се скоро половина њих морала одрећи држављанства БиХ приликом добијања држављанства Аустрије.

Турковићева је рекла да је ово питање изузетно важно и због компликација када су у питању имовина, насљедство и порези.

Она је рекла да сматра да и друге државе бивше Југославије дијеле исто мишљење, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Задићева је обећала да ће ова питања упутити министарствима унутрашњих и иностраних послова Аустрије, наводи се у саопштењу.

Она сматра да ово питање захтијева већу реформу, те ако се она догоди, не може бити урађена само за једну земљу.

Осим о питању двојног држављанства за држављане БиХ у Аустрији, Турковићева је са Задићевом разговарала и о мигрантској кризи и владавини права.

Говорећи о великом приливу миграната у БиХ, Турковићева је рекла да је БиХ потребна помоћ са поступањем у оваквим ситуацијама, те навела да су власти БиХ отворене за све приједлоге и препоруке.

Задићева је рекла да помно прати ову ситуацију, те да је упозната о ситуацији у Бихаћу. Ово питање је покренула са Министарством унутрашњих послова, у сталним је разговорима са коалиционим партнерима, те улаже напоре за рјешавање овог питања, додаје се у саопштењу.

Турковићева и Задићева су разговарале и о владавини права, односно о могућностима и рјешењима који би помогли локалним институцијама у БиХ да пооштре правила када је у питању борба против корупције и криминала.

Турковићева је изразила жељу да, уколико постоји могућност, једна особа из Министарства правде Аустрије дође у Министарство иностраних послова у Савјету министара ради преноса знања и искустава, што је Задићева подржала, наводећи да таква пракса већ постоји са Београдом, истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана