Турковићева не престаје са гафовима, СДА јој чува леђа

Ведрана Кулага Симић
Турковићева не престаје са гафовима, СДА јој чува леђа

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Прва година мандата министарке иностраних послова БиХ протиче у знаку гафова и спорних потеза које је повукла, а иако су многи сагласни да њен рад заслужује да се нађе под лупом посланика и делегата, преовладава став да то ништа на крају не би промијенило јер јој СДА чува леђа.

Иза Турковићеве је дуга дипломатска каријера, а за шефицу дипломатије је постављена крајем децембра прошле године као кадар СДА. Од почетка је наишла на многе критике, а и сам лидер СДА Бакир Изетбеговић је рекао да се од ње могу очекивати гафови у раду јер, како је појаснио, није класични политичар. Највећу прашину је подигла због опструкција настојања БиХ да ојача борбу против намјера Хрватске да у непосредној близини границе гради одлагалиште за радиоактивни отпад, као и због оптужби да спречава дипломатску пошту између српских кадрова на нивоу БиХ. Била је ту и инструкција дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама у свијету да 11. јул обиљеже спуштањем заставе на пола копља, и то прије него што је, како је било протеклих година, Савјет министара БиХ донио одлуку да тај дан прогласи даном жалости у БиХ.

Посљедњу критику на њен рад и дјеловање мимо Устава изнио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је у четвртак упозорио да је поново прекршила закон и процедуре, те без сагласности Предсједништва дала сагласност да се БиХ путем Савјете Европе придружи одлуци о борби против сајбер криминала којом се за неколико држављана Русије, Кине и других земаља забрањује кретање и кажњавају се на посебан начин.

Турковићева има велики минус и код чланова парламентарних комисија које прате дешавања у ДКП мрежи. Замјеница предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације у Дому народа Душанка Мајкић потврдила је да намјерава да ово питање делегира као једну од тачака на предстојећим сједницама.

- Комисије одлучују простом већином, тако да је извјесно да би људи који би ово предложили на крају били прегласани и не би се могло довести то до краја. Ипак, јавности треба показати за кога она ради јер искључиво ради само за своју политичку странку и по инструкцијама лидера СДА - рекла је Мајкићева за “Глас Српске”. 

Исти став дијели члан Комисије за спољне послове у Представничком дому Ненад Нешић.

- Постоји више начина да се покрене питање рада. Ја сам то радио путем посланичких питања, којих је до сада било пет-шест, а на посљедње које се тиче скандалозног понашања једног од запослених у МИП-у Мирзе Пашића чекам одговор. Тражићу и друге начине да расправимо све што не ваља. И на комисији је могуће отворити расправу и затражити одговоре на свако питање, као и на сједницама домова. Но, због општег стања, тешко да то могу бити тачке дневног реда из простог разлога - мало је вјероватно да ће било ко из ФБиХ подржати тачку - извјештај о раду министарке иностраних послова. Министарка се и понаша како се понаша јер зна да има заштиту Федерације - истакао је Нешић.

Критике на њен рад, посебно због опструкција у вези са Трговском гором, имао је и има члан парламентарне Комисије за спољне послове Саша Магазиновић из СДП-а.

- Увијек кажем шта имам о њеном раду. Још ни мени ни јавности није јасно зашто блокира формирање правног и експертског тима, јер нам то треба - рекао је Магазиновић за “Глас Српске”.

Анализа

Општа оцјена, већ дужи низ година, јесте да БиХ генерално има веома лошу ДКП мрежу.

- Ту су службеници Министарства иностраних послова и дипломате које именује Предсједништво БиХ и који се, нажалост, не понашају као да им је послодавац  држава, него члан Предсједништва. Треба отворити ову причу и све у пакету анализирати - оцијенио је Саша Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана