Турковић: Ускоро стиже 100.000 вакцина, за кашњење криви "Ковакс" и страх због афере "респиратори"

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО – Министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић најавила је након данашње сједнице Савјета министара долазак 100.000 доза вакцина компаније "Фајзер" у наредним данима, а које ће бити плаћене путем ИПА фондова.

- Мимо система Ковакс постоји договор у ЕУ да се координише набавка из ИПА фондова и очекујемо у току наредних дана количину од 100.000 вакцина и да би тада требала почети вакцинација. Предуслови су да они који су обећали изврше то, а Аустрија је задужена за БиХ када је ријеч о вакцинама из ИПА фонда – појаснила је Турковићева.

Коментаришући то што БиХ ни у марту неће добити вакцине путем заједничког механизма "Ковакс" јер за то још није испунила услове, како је наведено у документу који је добило Министарство цивилних послова БиХ од Канцеларије "Ковакс" механизма, она је навела да је БиХ извршила уплату за вакцине.

- Све што је било до БиХ, то је учињено наше стране све је задовољено - и "хладни ланац" и  то да нема предуслова није тачно. Ми смо поступили административно и професионално све је учињено, на нама је само да примимо вакцине и да почне вакцинација – нагласила је Турковић.

Кривицу за све свалила на "Ковакс" и аферу „респиратори" у ФБиХ.

- У овом часу знамо да смо исплатили, ако постоји кривица, она је на добављачима. Видимо да су ту процеси били успоренији. Можда смо се нашли у ситуацији гдје нисмо били агресивни, неке државе јесу – истакла је она.

Додала је да исто тако стоји чињеница да послије приче о респираторима било ко не би имао храбости да уђе у процес приватне набавке вакцина.

- То је закочило процес. Власти су све жељеле одрадити перфектно када је ријеч о набавци, поучени искуством афере "Респиратори" – додала је Турковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана