Турковић: Украјина тражи враћање иконе

ГС
Турковић: Украјина тражи враћање иконе

САРАЈЕВО – Министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић поручила је да српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик „безуспјешно покушава скренути пажњу са незапамћеног дипломатског скандала у случају 'икона' и по опробаном рецепту оптужити друге“.

- Амбасада Украјине у БиХ и Министарство иностраних послова ове земље траже враћање иконе, за коју тврде да припада културном насљеђу ове земље. Предлажем Додику, како би се избјегла политизација овог случаја, да поступи по приједлогу МИП-а Руске Федерације које је вратило икону и у рјешавање овог случаја укључи Интерпол, или Тужилаштво БиХ, које је већ формирало предмет. Аконема ништа спорно, како он тврди, нека икону преда истражним и правосудним органима, који ће утврдити поријекло предмета и начин на који је стигла у БиХ – истакла је Турковићева, преноси портал Кликс.

Додала је да, у међувремену,  док траје истрага, позива Додика да заједно раде на рјешавању проблема грађана.

У реаговању је навела да од Додика „очекује да се почне бавити својим послом“ и оптужила га за бројне проблеме, између осталог и за ескалацију мигрантске кризе јер блокира ангажман Оружаних снага БиХ на граници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана