Турковић: Проширење уније мора остати у врху приоритета

Срна
Турковић: Проширење уније мора остати у врху приоритета

САРАЈЕВО - Проширење ЕУ мора остати у врху приоритета, истакла је на Брду код Крања министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, на неформалном састанку министара иностраних и европских земаља земаља западног Балкана и ЕУ.

Министри иностраних и европских послова ЕУ, те земаља региона, разговарали су о актуелним питањима, укључујући посљедице и отпорност на пандемију вируса корона, као и о приоритетима словеначког предсједавања ЕУ.

Турковићева је у обраћању рекла да је цијели свијет свјестан негативних посљедица пандемије у протеклих 18 мјесеци, које су утицале на регионалну економију, али истовремено погодиле и све земље појединачно, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Она је истакла да је у будућем раду и планирању економске политике потребно узети у обзир идеје које укључују снажнију регионалну сарадњу на западном Балкану и заједнички наступ на иностраним тржиштима која се брзо опорављају.

Турковићева је нагласила и важност усмјеравања пореских прихода ка запошљавању, те подршку пројектима запошљавања, додавши да су еколошки пројекти и здравствени сектор примјери које треба узети у обзир.

“Вјерујем да је отпорност један од најважнијих политичких циљева нашег постпандемијског опоравка. Једноставно, не можемо напустити наше компаније да се боре за свој опстанак и требали бисмо уложити више напора у задржавање подршке економским реформама”, закључила је Турковићева.

Она је навела да се, према тренутној пројекцији Свјетске банке, на западном Балкану очекује економски раст од 4,4 одсто у овој години.

“У свјетлу мјера економске безбједности, мислим да бисмо требали снажно размотрити потенцијал западног Балкана, како бисмо смањили превелику зависност о спољним тржиштима”, истакла је Турковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана