Турковић: Не можемо слати авион тамо гдје је један човјек

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Бисера Турковић, министар иностраних послова БиХ, рекла је да министарство, али и кризни штаб раде изузетним залагањем, покушавајући одговорити на изазов узорокован пандемијом вируса корона.

“Ми смо 15. марта успоставили све линије. Ту су и сталне видео конференције и конференције које имамо са страним дипломатама и шефовима мисија у БиХ. Наш је посао сада другачији због пандемије и чинимо све што је могуће. Јако пуно је случајева евакуације. Одлучили смо се за Италију, јер је било више угрожених младих људи. Хвала Богу није нико позитиван, а и да јесте, то су наши држављани и треба помоћи”, казала је Турковић.

Истакла је да се још 729 бх. држављана обратило амбасадама за помоћ, те да се одлуке ко ће бити евакуисан доносе искључиво на основу броја особа који се налазе у тој земљи и на основу смртности у тој земљи.

“Радимо тихо на репатријацији из Њемачке. И у Турској је већи број - 142 би се хтјело вратити. Из Низоземске 40. Већи број је и из Америке, Аустралије....”, рекла је Турковић.

Додала је да сви они који имају изворе финансирања и стабилан боравак, да им је боље да остану тамо гдје јесу, јер се и овдје тиме смањује ризик од заразе.

“Уколико то немају, остаје да се обрате нашим амбасадама или на нашу телефонску линију и да траже асистенцију да их стављамо на листу. Нисмо богата земља  и не можемо пружити много, али можемо елементарно, а то је да не остану гладни и на улици”, казала је Турковић.

Навела је и захтјев студентице из Београда која им се обратила да нема основних средстава, те да ће они то ријешити.

На питање колико смо спремни на ову врсту комуницирања која нам предстоји, те имају ли грађани право на висока очекивања, одговара да та очекивања јесу висока и некад необјективна, али да раде максимално да омогуће оно што је могуће.

“Наши амбасадори су се одрекли и дијелова примања да би појединцима помогли. Разговарала сам са хрватским и албанским министрима вањских послова, они траже од својих људи да партиципирају у тим трошковима репатријације”, казала је она.

Навела је да су из буџетских резерви узели средства да помогну бх. држављанима из Италије, те тако узели авион, али да то више неће моћи, те да су само могући аутобуси.

“Нисмо то у могућности урадити, на примјер, ондје гдје се налази један човјек. Таквих је, на примјер, у Кини и Колумбији. Ту је тешко. На крају крајева имају Western Union, а и други начини да им се доставе новци. А и то радимо гдје је најкритичнија ситуација, иако формално правно немамо одлуке које нас то задужују”, закључила је министарка.

Свим оним грађанима који су “заробљени” у другим државама, препоручила је да се обратите бх. амбасадама, те да држе стални контакт с њима на дневној основи, како би им помогли да дођу у земље гдје има већи број бх. грађана, па самим тим и до БиХ.

(N1)

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана