Турковић: Додик нема права да дијели дипломатске лекције

Танјуг
Турковић: Додик нема права да дијели дипломатске лекције

САРАЈЕВО - Након низа реаговања која је изазвао демарш министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић на став амбасаде Израела за БиХ о измјенама Изборног закона, огласила се и Турковићева поруком да српски члан Предсједништва Милорад Додик има, како каже, „најмање права да дијели дипломатске лекције било коме“.

-Милорад Додик, као особа под санкцијама Сједињених Америчких Држава и Велике Британије, политичар који је у резолуцији Бундестага те у извјештајима високог представника идентификован као директна пријетња миру и стабилности БиХ и региона, има најмање права да дијели дипломатске лекције било коме – објавила је Турковићева на „Твитеру“.

Навела је да је Додиков мандат потрошен, како каже, у изазивању дестабилизације.

-Умjесто да као члан Предсједништва БиХ ради у интересу свих грађана, да подржава реформе на европском путу, Додик је мандат потрошио на изазивање сукоба и дестабилизације, не само унутар БиХ, него и са међународним пријатељима. БиХ је предана добрим односима са свим пријатељским државама, укључујући и Израел - навела је Турковић.

 

Kao osoba pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, @MiloradDodik političar koji je u rezoluciji Bundestaga te u izvještajima OHR identificiran kao prijetnja miru i stabilnosti BiH i regije, ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome. 1/3

— Bisera Turković (@BiseraTurkovic) August 10, 2022

;

 

Амбасада Израела у Тирани, задужена и за БиХ, је прије два дана саопштила да подржава измене Изборног закона БиХ које предлажу хрватске странке.

Турковић је Амбасади Израела упутила ноту којом је тражила појашњење таквог става.

Реагујући на демарш Турковићеве, Додик је упозорио да она својим неуставним понашањем наставља да нарушава углед БиХ на међународној сцени, злоупотребљавајући свој положај и износећи личне и страначке ставове о битним питањима, без консултација и одлуке Предсједништва БиХ.

На демарш Турковићеве реаговао је и њен замјеник у Министарству спољних послова Јосип Бркић саопштењем да је амбасадору Израела у Тирани Нои Галу Гендлеру пренео да нота није званични став БиХ, већ став само једне политичке странке.

Турковић је функционер Странке демократске акције Бакира Изетбеговића.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана